Monday, February 14, 2011

Πορτογαλία: Σχέδιο επαναγοράς κρατικών ομολόγων ύψους 9,4 δισ. ευρώ


Πορτογαλία: Σχέδιο επαναγοράς κρατικών ομολόγων ύψους 9,4 δισ. ευρώ


Σχέδιο επαναγοράς κρατικών ομολόγων ανακοίνωσε την Παρασκευή η Πορτογαλία, σε μία προσπάθεια να καθησυχάσει τις αγορές ότι η χώρα μπορεί να αποφύγει τη διεθνή διάσωση, όπως αναφέρουν ξένα μέσα ενημέρωσης.

Πιο αναλυτικά και σύμφωνα με τους Financial Times, η κίνηση δείχνει ότι η χώρα διαθέτει αρκετά χρήματα για να πληρώσει τις άμεσες υποχρεώσεις της, σταθεροποιεί τις αγορές ομολόγων της Λισαβόνας, ενώ εντείνεται η διαμάχη αναφορικά με τους χειρισμούς της πορτογαλικής κυβέρνησης.

Ο οργανισμός διαχείρισης του δημοσίου χρέους της Πορτογαλίας ανέφερε ότι το συνολικό ύψος των ομολόγων που θα επαναγοραστούν θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες της αγοράς.

Η αντίστροφη δημοπρασία, κατά την οποία η χώρα είναι αγοραστής και όχι πωλητής των ομολόγων της, θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη και θα περιλαμβάνει την αγορά μέρους δύο κρατικών εκδόσεων που ανέρχονται σε 9,4 δισ. ευρώ και τα οποία πρέπει να αποπληρωθούν τον Απρίλιο και τον Ιούνιο.

Πορτογάλοι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι αυτό δείχνει πως η χώρα διαθέτει αρκετά χρήματα για την αναχρηματοδότηση του χρέους της, κάτι που αμφισβητείται από αρκετούς αναλυτές που έχουν προειδοποιήσει ότι ενδεχόμενη αποτυχία να καλύψει τις λήξεις των ομολόγων θα μπορούσε να οδηγήσει στην ένταξη της χώρας στο μηχανισμό διάσωσης.



source: capital.gr

No comments:

Share |