Monday, February 14, 2011

Σημαντικά κέρδη στην Ασία, "άλμα" 2,5% στην Κίνα


Σημαντικά κέρδη στην Ασία, "άλμα" 2,5% στην Κίνα


Ξεπερνώντας την περασμένη εβδομάδα, που ήταν η χειρότερη σε διάστημα έξι μηνών, οι ασιατικές αγορές ανακάμπτουν με κέρδη άνω του 1%. Η παραίτηση Mubarak και τα κέρδη της Wall Street ενισχύουν το κλίμα.

Συρρίκνωση για την οικονομία της Ιαπωνίας και το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας, ωστόσο η συρρίκνωση της τρίτης πλέον μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο ήταν μικρότερη των εκτιμήσεων, ενώ στην Κίνα αναλυτές εκτιμούν ότι τα στοιχεία για τον πληθωρισμό που θα δουν αύριο το φως της δημοσιότητας θα είναι πολύ ενθαρρυντικά.

«Η παγκόσμια ανάκαμψη, βασισμένη στην κατανάλωση είναι πλέον σε καλύτερη κατάσταση για να συνεχίσει την τροχιά της», σχολιάζει στο Bloomberg ο Vishnu Varathan, αναλυτής της Capital Economics από τη Σιγκαπούρη. «Με την παραίτηση Mubarak, υπάρχει μεγαλύτερη ελπίδα ότι η περιοχή θα βρει ένα βιώσιμο μονοπάτι προς τη δημοκρατία».

Πιο αναλυτικά, η ιαπωνική οικονομία συρρικνώθηκε στο τελευταίο τρίμηνο, καθώς οι εξαγωγές και η εγχώρια ζήτηση υποχώρησαν. Ακόμη, τα επίσημα στοιχεία για το 2010 απέδειξαν ότι η οικονομία της Κίνας έχει υπερβεί αυτή της Ιαπωνίας.

Τα ετήσια στοιχεία εμφάνισαν ότι η Ιαπωνία έχει υποχωρήσει στην κατάταξη και έγινε η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως, χάνοντας τη δεύτερη θέση από την Κίνα, ενώ οι ΗΠΑ παραμένουν στην κορυφή. Το ονομαστικό ΑΕΠ της Ιαπωνίας για το 2010 διαμορφώθηκε στα 479.223 τρισ. γιεν (5,474 τρισ. δολάρια), έναντι των 5,879 τρισ. δολάρια που ανακοίνωσε η Κίνα τον προηγούμενο μήνα.

Εξάλλου, μικρότερο των εκτιμήσεων ήταν το εμπορικό έλλειμμα της Κίνας τον Ιανουάριο, καθώς οι εισαγωγές υπερέβησαν τις εξαγωγές για τέταρτο μήνα.

Το πλεόνασμα είναι το μικρότερο των τελευταίων εννέα μηνών, και διαμορφώθηκε σε 6,5 δισ. δολάρια τον Ιανουάριο, σε σχέση με τα 11,3 δισ. δολάρια που ανέμεναν οι οικονομολόγοι και τα 13 δισ. δολάρια του Δεκεμβρίου. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν 38% έναντι του περασμένου έτους, ενώ οι εισαγωγές σημείωσαν άνοδο 51%.

Διπλάσια από ό,τι αναμενόταν ήταν η αύξηση του αριθμού των εγκρίσεων στεγαστικών δανείων το Δεκέμβριο στην Αυστραλία, καθώς η χώρα διήνυσε ένα έτος-ρεκόρ σε ό,τι αφορά στην αύξηση της απασχόλησης, με την ανεργία να διαμορφώνεται σε χαμηλό διετίας.

Ο αριθμός των δανείων που χορηγήθηκαν για την κατασκευή ή την αγορά κατοικιών και διαμερισμάτων, σημείωσε άνοδο 2,1% από το Νοέμβριο, όταν είχε αυξηθεί 2,5%.

Στο ταμπλό, ο πανασιατικός δείκτης MSCI Asia Pacific, ενισχύεται σε ποσοστό 1,7%, στις 138,12 μονάδες στο Τόκιο.

Ο ιαπωνικός Nikkei επανήλθε στις συναλλαγές μετά την αργία της Παρασκευής και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 10.725,54 μονάδες, με κέρδη 1,13%. Ο ευρύτερος Topix κινήθηκε ανοδικά κατά 1,33%.

Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng σημείωσε άνοδο 1,43%. Στην ηπειρωτική Κίνα και ειδικότερα στη Σαγκάη, η αγορά σημειώνει σημαντικά κέρδη με τον Shanghai Composite να ενισχύεται σε ποσοστό 2,51% και τον ευρύτερο CSI 300 σε ποσοστό 3,16%.

Ο δείκτης Kospi, στη Νότια Κορέα ενισχύθηκε 1,89%, ενώ στην Ταϊβάν ο δείκτης Taiex κατέγραψε κέρδη 0,88%.

Στην Αυστραλία ο δείκτης ASX200 σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 1,12%, ενώ ο δείκτης NZX50 στη Νέα Ζηλανδία κινήθηκε στο +0,48%.

Στην Ινδία ο δείκτης Sensex καταγράφει κέρδη 2,21%, ενώ ο Strait Times στη Σιγκαπούρη σημειώνει άνοδο 1,12%.



source: capital.gr

No comments:

Share |