Friday, February 25, 2011

ΗΠΑ: Καθοδική αναθεώρηση του ΑΕΠ στο +2,8%


ΗΠΑ: Καθοδική αναθεώρηση του ΑΕΠ στο +2,8%


Ο ρυθμός ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας επιτάχυνε ελαφρώς στα τέλη του 2010, ωστόσο η ανάπτυξη ήταν χαμηλότερη των αρχικών προβλέψεων, καθώς οι καταναλωτικές δαπάνες δεν ήταν όσο ισχυρές εκτιμήθηκε αρχικά, όπως έδειξαν τα κυβερνητικά στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Το αμερικανικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε κατά 2,8% το δ΄ τρίμηνο, όπως ανακοίνωσε σήμερα το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου στο πλαίσιο της δεύτερης αναθεώρησης των στοιχείων για το τελευταίο τρίμηνο του 2010. Το αμερικανικό ΑΕΠ είχε σημειώσει άνοδο 2,6% το γ΄ τρίμηνο και 1,7% το β΄ τρίμηνο.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για αύξηση του ΑΕΠ με ρυθμό 3,3% το δ΄ τρίμηνο.

Σημειώνεται ότι στην αρχική κυβερνητική εκτίμηση είχε αναφερθεί αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,2%.

Οι καταναλωτικές δαπάνες για το τρίμηνο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου ήταν ισχυρές, ωστόσο δεν επιβεβαίωσαν τις αρχικές εκτιμήσεις. Η καθοδική αναθεώρηση των στοιχείων για το ΑΕΠ οφείλεται επίσης στην υποχώρηση των κυβερνητικών δαπανών.

Ειδικότερα, οι καταναλωτικές δαπάνες σημείωσαν άνοδο 4,1% το δ΄ τρίμηνο που αποτελεί το υψηλότερο μέγεθος σε διάστημα τεσσάρων ετών. Τα προηγούμενα στοιχεία είχαν δείξει άνοδο 4,4%.

Την ίδια στιγμή οι κυβερνητικές δαπάνες υποχώρησαν 0,2% το δ΄ τρίμηνο επιβαρύνοντας την ευρύτερη οικονομική δραστηριότητα.



source: capital.gr

No comments:

Share |