Friday, February 25, 2011

Μ. Βρετανία: Κατά 0,6% συρρικνώθηκε η οικονομία στο δ΄ τρίμηνο του 2010


Μ. Βρετανία: Κατά 0,6% συρρικνώθηκε η οικονομία στο δ΄ τρίμηνο του 2010

ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)—Η βρετανική οικονομία συρρικνώθηκε περισσότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις στο τέταρτο τρίμηνο του 2010, όπως έδειξαν σήμερα τα επίσημα στοιχεία.

Στη δεύτερη εκτίμηση για την επίδοση της οικονομίας της στο τέταρτο τρίμηνο, η εθνική στατιστική υπηρεσία της χώρας ONS ανακοίνωσε ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν υποχώρησε 0,6% μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου μετά από επέκταση 0,7% στο τρίτο τρίμηνο.

Στην προκαταρκτική εκτίμηση η ONS ανέφερε ότι το ΑΕΠ στο τέταρτο τρίμηνο υποχώρησε κατά 0,5%.

Τα χειρότερα των εκτιμήσεων αποτελέσματα από τους κλάδους των κατασκευών και των υπηρεσιών, ειδικότερα των λιανικών πωλήσεων, ώθησαν στην καθοδική αναθεώρηση, σημείωσε στέλεχος της ONS.

Τα αναθεωρημένα στοιχεία τετάρτου τριμήνου δείχνουν τη μεγαλύτερη πτώση από το δεύτερο τρίμηνο του 2009, όταν η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,8%, ενώ είναι η πρώτη τριμηνιαία συρρίκνωση από το τρίτο τρίμηνο του 2009.

Τα σημερινά στοιχεία ήταν χειρότερα των εκτιμήσεων, με τις μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών να κάνουν λόγο για αμετάβλητα στοιχεία, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires.

Ο αξιωματούχος της ONS τόνισε ότι οι ακραίες καιρικές συνθήκες του Δεκεμβρίου επηρέασαν αρνητικά κατά 0,5% το ρυθμό ανάπτυξης, που είναι ο ίδιος αντίκτυπος με τις προηγούμενες εκτιμήσεις. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και χωρίς τις χιονοπτώσεις, η οικονομία της Μ. Βρετανίας θα είχε και πάλι συρρικνωθεί κατά 0,1% στο τέταρτο τρίμηνο.

Οι δαπάνες των νοικοκυριών υποχώρησαν 0,1% στο τέταρτο τρίμηνο, ενώ οι κρατικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 0,7%.

Οι ακαθάριστές επενδύσεις παγίου κεφαλαίου υποχώρησαν 2,5% με το επίπεδο των αποθεμάτων να αυξάνεται κατά 1,2 δισ. λίρες στο τέταρτο τρίμηνο.





source: capital.gr

No comments:

Share |