Friday, February 25, 2011

Αύξησε τα επιτόκια στο 8% η Ρωσία


Αύξησε τα επιτόκια στο 8% η Ρωσία

ΜΟΣΧΑ (Dow Jones)—Στην αύξηση του επιτοκίου αναχρηματοδότησης προχώρησε σήμερα η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας, για πρώτη φορά από την οικονομική κρίση, σε μία προσπάθεια να αποκρούσει την αύξηση του πληθωρισμού και να ωθήσει σε αύξηση τα επιτόκια χορηγήσεων.

Η ρυθμιστική αρχή αύξησε εξάλλου όλα τα υπόλοιπα βασικά επιτόκια και το ελάχιστο ποσοστό των αποθεματικών των τραπεζών για δεύτερο διαδοχικό μήνα.

Η απόφαση λήφθηκε λόγω των «προσδοκιών για υψηλό πληθωρισμό», ανέφερε η κεντρική τράπεζα σε ανακοίνωση μετά την απόφαση. «Αν και η ανάπτυξη των τιμών έχει επιβραδυνθεί το Φεβρουάριο, οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν σημαντικές», σημείωσε η τράπεζα.

Στην ανακοίνωση, η κεντρική τράπεζα τόνισε ότι ένα μεγάλο μέρος της αύξησης του πληθωρισμού ήταν αποτέλεσμα των τιμών των τροφίμων, οι οποίες έχουν σημειώσει άνοδο δεδομένου ότι η ξηρασία κατέστρεψε το ήμισυ των καλλιεργειών δημητριακών της Ρωσίας το περασμένο καλοκαίρι.

Το επιτόκιο αναχρηματοδότησης της Ρωσίας θα αυξηθεί στο 8,0% την 1η Μαρτίου, με άλλα βασικά επιτόκια να αυξάνονται την ίδια ημερομηνία. Το ελάχιστο ποσοστό των αποθεματικών αυξάνεται κατά 50 μονάδες βάσης.





source: capital.gr

No comments:

Share |