Monday, January 10, 2011

Ακριβότερα από σήμερα τρόφιμα, φάρμακα


Ακριβότερα από σήμερα τρόφιμα, φάρμακα

Αυξημένες κατά 5% θα είναι από σήμερα οι τιμές τροφίμων, φαρμάκων και εμβολίων λόγω της κατάργησης του μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ που αποφάσισε τον περασμένο μήνα η κυβέρνηση και η βουλή. Το μέτρο, που αποτελεί μέρος του πακέτου δημοσιονομικής εξυγίανσης συνολικού ύψους €250 εκ., αναμένεται να συνεισφέρει γύρω στα €60 εκ. στα κρατικά ταμεία ετησίως.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, η κατάργηση του μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ γίνεται για σκοπούς συμμόρφωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις υποχρεώσεις της έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα τρόφιμα, φάρμακα και εμβόλια που ήδη υπόκειντο στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 5% δεν υφίστανται οποιαδήποτε διαφοροποίηση όσον αφορά τη φορολογική μεταχείρισή τους.

Από σήμερα θα εφαρμόζεται μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 5% σε όλα τα τρόφιμα, περιλαμβανομένων και των ποτών που χρησιμοποιούνται για ανθρώπινη κατανάλωση, με εξαίρεση τα οινοπνευματώδη ποτά, μπύρα, κρασί και αναψυκτικά που υπόκεινται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 15%.

Από σήμερα επίσης καταργείται η εφαρμογή μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ στην παράδοση φαρμάκων όπως και στην παράδοση εμβολίων για την ιατρική και κτηνιατρική, τα οποία και θα υπόκεινται στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 5%.

Η παράδοση παρασκευασμένων ή μη παρασκευασμένων τροφίμων ή ποτών (εξαιρουμένων των οινοπνευματωδών ποτών, μπύρας, κρασιού και αναψυκτικών) ή και των δύο, με ή χωρίς μεταφορικά ( π.χ. take-away, delivery), που δεν συνοδεύεται από άλλες υπηρεσίες υποστήριξης, υπόκειται επίσης στο συντελεστή ΦΠΑ 5% από σήμερα.

Από σήμερα εξάλλου ως υπηρεσίες εστιατορίου και εστίασης που υπόκεινται στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 8% νοούνται οι υπηρεσίες που συνίστανται στην παράδοση παρασκευασμένων και μη παρασκευασμένων τροφίμων ή ποτών (περιλαμβανομένων των οινοπνευματωδών ποτών, μπύρας, κρασιού και αναψυκτικών) ή και των δύο, για ανθρώπινη κατανάλωση, συνοδευόμενες από επαρκείς υπηρεσίες στήριξης που καθιστούν δυνατή την άμεση κατανάλωσή τους.

source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |