Monday, January 10, 2011

Σε ποιους... χρωστάνε οι ΗΠΑ


Σε ποιους... χρωστάνε οι ΗΠΑ

Λίγες μόνο ημέρες απέμειναν, έως ότου ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υποδεχθεί στο Λευκό Οίκο τον Κινέζο ομόλογό του, Χου Ζιντάο.

Στις 19 του Γενάρη οι επικεφαλής των -κατά τεκμήριο- δύο ισχυρότερων οικονομιών σήμερα αναμένεται να συζητήσουν μια σειρά θεμάτων διμερούς, αλλά και παγκόσμιου ενδιαφέροντος, μεταξύ των οποίων και οι μεταξύ των δύο χωρών εμπορικές και οικονομικές σχέσεις και φυσικά το μείζον θέμα των συναλλαγματικών ισοτιμιών.

Ωστόσο, οι αναλυτές εκτιμούν πως ένας από τους δύο άνδρες, εν προκειμένω ο Αμερικανός πρόεδρος, θα βρίσκεται σε πιο «λεπτή» θέση και με μικρότερο περιθώριο ελιγμών, αφού στην ουσία υποδέχεται το μεγαλύτερο δανειστή της χώρας του!

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, το Πεκίνο ελέγχει αυτή τη στιγμή πάνω από 900 δισ. δολάρια σε αμερικανικά ομόλογα!

Αναλυτικότερα, με βάση τα στοιχεία του Οκτωβρίου του 2010, οι μεγαλύτεροι κάτοχοι αμερικανικού χρέους ήταν κατά σειρά οι: Κίνα, με 906,8 δισ. δολάρια σε αμερικανικά ομόλογα, Ιαπωνία, με 877,4 δισ. δολάρια, Βρετανία, με 477,6 δισ., η ομάδα των πετρελαιοπαραγωγών κρατών (Εκουαδόρ, Βενεζουέλα, Ινδονησία, Μπαχρέιν, Ιράν, Ιράκ, Κουβέιτ, Ομάν, Κατάρ, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Αλγερία, Γκαμπόν, Λιβύη και Νιγηρία), με 213,9 δισ. δολάρια, Βραζιλία με 177,6 δισ., Χονγκ Κονγκ με 139,2 δισ., Ρωσία, με 131,6 δισ., Ταϊβάν με 131,2 και Καναδάς με 125,2 δισ. δολάρια.

Τέλος, ένα κονσόρτσιουμ χρηματοπιστωτικών οίκων, με έδρα νησιά της Καραϊβικής (με δυο λόγια φορολογικούς παραδείσους, όπως οι Μπαχάμες, τα Νησιά Κεϊμάν, οι Ολλανδικές Αντίλλες και ο Παναμάς), κρατούν ομόλογα ύψους 133,7 δισ. δολαρίων.

source: protothema.gr

No comments:

Share |