Friday, January 21, 2011

13 χρόνια πίσω ο τουρισμός


13 χρόνια πίσω ο τουρισμός

Κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1997 κυμάνθηκαν πέρσι οι τουριστικές αφίξεις, με τους παράγοντες της αγοράς να παρουσιάζονται ωστόσο αισιόδοξοι ότι τα χείριστα για τον κλάδο έχουν περάσει. Τουριστικοί φορείς εκτιμούν ότι το 2011 θα είναι καλύτερη χρονιά, καθώς αρκετοί από τους ιδιαίτερα αρνητικούς παράγοντες που επηρέασαν την περσινή χρονιά δεν θα επαναληφθούν.

Το 2010 έκλεισε με αφίξεις 2,2 εκ. – μόλις 30 χιλ. περισσότερες από το 2009.

Παρά τις προσπάθειες ενίσχυσης του τουριστικού ρεύματος προς την Κύπρο, το σύνολο των αφίξεων παρέμεινε καθηλωμένο κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 ετών.

Τη δεκαετία που ξεκίνησε το 2000 ο μέσος ετήσιος όρος αφίξεων έφθασε τα 2,43 εκ. τουρίστες.

Αδύναμος κρίκος η Βρετανία

Τα πράγματα θα μπορούσε να ήταν και χειρότερα βέβαια αφού η βασική τουριστική αγορά της Κύπρου, η Βρετανία, παρουσίασε σημαντική συρρίκνωση. Οι αφίξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο έπεσαν κάτω από το 1 εκ. για πρώτη φορά από το 1997 στις 996 χιλ. από 1,1 εκ. το 2009.

Σημαντική ένεση στο τουριστικό ρεύμα προς την Κύπρο έδωσε η ρωσική αγορά.

Οι αφίξεις τουριστών από τη Ρωσία ξεπέρασαν τις 200 χιλ. φθάνοντας στις 223,9 χιλ. από 148,7 χιλ. το 2009 με αύξηση 150,4%.

Τα τουριστικά έσοδα παρουσιάζουν ελαφρώς καλύτερη εικόνα. Καταγράφουν το εντεκάμηνο του 2010 αύξηση 4% στα €1.508,9 εκ. σε σύγκριση με €1.450,6 εκ. την αντίστοιχη περίοδο του 2009

Ελπίδες για το 2011

Τουριστικοί φορείς εκφράζουν πάντως αισιοδοξία ότι το 2011 θα είναι καλύτερο από το 2010.

Σε δηλώσεις του στη StockWatch, ο πρόεδρος του ΚΟΤ Αλέκος Ορουντιώτης, ανέφερε ότι «το νέο έτος θα ξεκινήσει δύσκολα όπως και πέρσι αλλά πιστεύω ότι υπάρχουν όλες οι προοπτικές για καλύτερο έτος με αύξηση των αφίξεων νοουμένου ότι δεν θα υπάρξουν απροσδόκητα γεγονότα όπως η κατάρρευση αεροπορικών εταιρειών ή εκρήξεις ηφαιστείων που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την Κύπρο».

Αναφερόμενος στην αγγλική αγορά, ο κ. Ορουντιώτης σημείωσε ότι υπάρχουν οι δυνατότητες για καλύτερη πορεία το 2011 αναφέροντας ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να παρέχει ένεση στον τουρισμό και φέτος.

Αισιοδοξία για την πορεία του τουρισμού εκφράζουν και οι ξενοδοχειακοί σύνδεσμοι. Ο Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου(ΣΤΕΚ), Φειδίας Καρής, σε δηλώσεις του στη StockWatch σημείωσε ότι «με τα σημερινά δεδομένα μπορούμε να μιλούμε για συγκρατημένη αισιοδοξία για το χρόνο που διανύουμε παρόλο που δεν προβλέπεται αύξηση των αφίξεων τη χειμερινή περίοδο σε σχέση με πέρσι».

Τα δεδομένα για την αγγλική αγορά, σημείωσε ο κ. Καρής, δεν φαίνονται ικανοποιητικά λόγω της άσχημης οικονομικής κατάστασης της χώρας και την επιβολή μέτρων λιτότητας, προσθέτοντας ωστόσο ότι υπάρχει μια θετική δυναμική από τη Ρωσία που εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί. Θετικές προοπτικές, πρόσθεσε ο γενικός διευθυντής του ΣΤΕΚ, υπάρχουν και από τη Γερμανία αλλά και τις σκανδιναβικές χώρες.

«Αυτή η δυναμική που υπάρχει, καθιστά αναγκαία τη διατήρηση της μείωσης στα τέλη προσγείωσης αεροσκαφών και επιβατικών τελών», σημείωσε ο κ. Καρής.

SOS από ΠΑΣΥΞΕ

Παρά τα θετικά μηνύματα και ενδείξεις που υπάρχουν, ο ΠΑΣΥΞΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τους κινδύνους που παραμονεύουν. Σε δηλώσεις του στη StockWatch, ο Γενικός Διευθυντής του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων, Ζαχαρίας Ιωαννίδης, ανέφερε ότι «υπάρχουν 4 αστάθμητοι παράγοντες που αφήνουν πολλά ερωτηματικά για το εάν θα προκύψουν καλύτερα αποτελέσματα το 2010».

Σύμφωνα με τον κ. Ιωαννίδη, ο πρώτος αφορά την πτώχευση της Eurocypria, ο δεύτερος τις περικοπές στο πτητικό πρόγραμμα των Κυπριακών Αερογραμμών, ο τρίτος τι περικοπές στον ΚΟΤ και ο τέταρτος την απόσυρση των μέτρων στήριξης από την κυβέρνηση.

Ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλεί στους ξενοδόχους η απόσυρση του κινήτρου των €4 ανά επιβάτη για όλες τις αεροπορικές εταιρείες και τις ναυλωμένες πτήσεις που μεταφέρουν τουρίστες στην Κύπρο.

«Το γεγονός αυτό», επεσήμανε ο κ. Ιωαννίδης, «έχει θορυβήσει σημαντικά τους οργανωτές ταξιδιών που ήδη μελετούν περικοπές στα προγράμματά τους».

source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |