Friday, January 21, 2011

Μ. Βρετανία: Θύμα της χιονόπτωσης οι λιανικές πωλήσεις Δεκεμβρίου


Μ. Βρετανία: Θύμα της χιονόπτωσης οι λιανικές πωλήσεις Δεκεμβρίου

ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)—Η σφοδρή χιονόπτωση και οι υψηλότερες τιμές έπληξαν τις λιανικές πωλήσεις στη Μ. Βρετανία το Δεκέμβριο, με τα καταστήματα τροφίμων να καταγράφουν πτώση ρεκόρ στις πωλήσεις, σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία της χώρας (ONS).

Αναλυτικά, οι λιανικές πωλήσεις υποχώρησαν 0,8% σε μηνιαία βάση, ενώ παρέμειναν αμετάβλητες σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2009 –η χαμηλότερη ετήσια επίδοση για το μήνα Δεκέμβριο από την αρχή καταγραφής των μεγεθών το 1988.

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή ήταν χαμηλότερα των εκτιμήσεων, με τους οικονομολόγους που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires να αναμένουν πτώση των λιανικών πωλήσεων κατά 0,4% στο μήνα και αύξηση κατά 0,8% σε επίπεδο έτους.

Οι πωλήσεις καταστημάτων τροφίμων ήταν 0,9% χαμηλότερες σε σχέση με το Νοέμβριο, ενώ κατέγραψαν πτώση-ρεκόρ 3,4% σε ετήσια βάση.

«Ένας παράγοντας ήταν πως ο Δεκέμβριος του 2010 ήταν ο πιο κρύος Δεκέμβριο των τελευταίων 100 χρόνων», δήλωσε η στατιστικολόγος της ONS, Kate Davies. «Ένας δεύτερος παράγοντας ήταν η αύξηση 5% (σε ετήσια βάση) των τιμών των αγαθών που διατίθενται σε καταστήματα τροφίμων».

Ο πληθωρισμός έφτασε το 3,7% το Δεκέμβριο, πυροδοτώντας ανησυχίες πως η Τράπεζα της Αγγλίας θα αυξήσει τα επιτόκια νωρίτερα του αναμενόμενου. Τα στοιχεία της Παρασκευής ωστόσο λογικά θα αμβλύνουν τις ανησυχίες αυτές.




source: capital.gr

No comments:

Share |