Tuesday, December 14, 2010

Αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο από τη Fed


Αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο από τη Fed

Αμετάβλητο όπως αναμενόταν διατήρησε το βασικό επιτόκιο η Νομισματική Επιτροπή της Fed (FOMC), ενώ διατήρησε την εκτίμηση ότι τα χαμηλά επίπεδα των επιτοκίων θα παραμείνουν για παρατεταμένη περίοδο. Το επιτόκιο παρέμεινε στο ιστορικό χαμηλό μεταξύ μηδέν και 0,25%.
Την ίδια στιγμή η Fed ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει τις αγορές ομολόγων στο πλαίσιο του προγράμματος συνολικού ύψους 600 δισ. δολ. μέχρι το τέλος του β΄ τριμήνου του 2011 και με ρυθμό της τάξης των 75 δισ. δολ. το μήνα.

Η Fed παραμείνει ότι η ανάκαμψη της οικονομίας συνεχίζεται, αν και ο ρυθμός της ανάκαμψης δεν επαρκεί ακόμη για να περιορίσει την ανεργία, η οποία διατηρείται σε υψηλά επίπεδα. Οι δαπάνες των νοικοκυριών αυξάνονται με ήπιο ρυθμό, εξαιτίας της ανεργίας και της μικρής αύξησης των εισοδημάτων. Σημαντικό ρόλο παίζει και η επιβράδυνση του ρυθμού πιστωτικής επέκτασης.

Οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό παραμένουν σταθερές, ενώ οι δαπάνες των επιχειρήσεων σε εξοπλισμό και λογισμικό αυξάνονται. Οι εργοδότες παραμένουν διστακτικοί να προβούν σε προσλήψεις.

Υπέρ της απόφασης της FOMC τάχθηκαν οι: Ben Bernanke, πρόεδρος, William Dudley, αντιπρόεδρος, James Bullard, Elizabeth Duke, Sandra Pianalto, Sarah Bloom Raskin, Eric Rosengren, Daniel Tarullo, Kevin Warsh και Janet Yellen. Κατά ψήφισε ο Thomas Hoenig, εκφράζοντας ανησυχίες για την ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων.

source: reporter.gr

No comments:

Share |