Tuesday, December 14, 2010

Ψήφιση νομοσχεδίων για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και την μείωση της φοροαποφυγής


Η ολομέλεια της βουλής ενέκρινε την Τρίτη κατά πλειοψηφία τα πέντε από τα έξι νομοσχέδια για καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και μείωση της φοροαποφυγής, δίδοντας στις αρμόδιες αρχές και στους φορολογούμενους έξι μήνες διορία πριν τεθούν σε εφαρμογή. Τα έξι νομοσχέδια συζητούνται από τον περασμένο Απρίλιο και περιλάμβαναν αρχικά 21 διαφορετικές ρυθμίσεις, μεταξύ των οποίων και η άρση του τραπεζικού απορρήτου. Σήμερα εγκρίθηκαν τα πέντε νομοσχέδια που περιλαμβάνουν μόνο 16 από αυτές τις ρυθμίσεις.

Τα πέντε νομοσχέδια ψήφισαν όλοι οι 44 βουλευτές όλων των κομμάτων πλην του Ρίκου Ερωτοκρίτου (ΕΥΡΩΚΟ) που απείχε από την ψηφοφορία και του Μαρίνου Σιζόπουλου (ΕΔΕΚ) που διαφώνησε με κάποιες πρόνοιες των νομοσχεδίων.

Τα νομοσχέδια που ψηφίστηκαν είναι τα εξής ο περί Φορολογίας του Εισοδήματος (Τροποποιητικός) Νόμος του 2010, ο περί Εκτάκτου Εισφοράς για την Άμυνα της Δημοκρατίας (Τροποποιητικός) Νόμος του 2010, ο περί Βεβαιώσεως και Εισπράξεως Φόρων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2010, ο περί Φορολογίας Κεφαλαιουχικών Κερδών (Τροποποιητικός) Νόμος του 2010 και ο περί Φορολογίας Ακινήτου Ιδιοκτησίας (Τροποποιητικός) Νόμος του 2010.

Εκτός της σημερινής ψηφοφορίας έμεινε ο περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Ακινήτων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2010.

Με τις νομοθετικές ρυθμίσεις που ψηφίστηκαν σήμερα διευκολύνεται, μεταξύ άλλων, η άρση του τραπεζικού απορρήτου για φορολογικούς κατοίκους Κύπρου και η διενέργεια ποινικών διώξεων από τον έφορο. Απαγορεύεται παράλληλα η αφαίρεση από το φορολογητέο εισόδημα εξόδων που δεν υποστηρίζονται από νόμιμα παραστατικά και επιβάλλονται αυστηρότερες ποινές αλλά και κίνητρα για υποβολή φορολογικών δηλώσεων.

Από τις βασικές ρυθμίσεις που έμειναν έξω είναι η προσωπική ευθύνη που επιχειρούσε να περάσει ο νόμος στους διευθυντές εταιρειών για φορολογικές δηλώσεις και η απαγόρευση αποξένωσης ακινήτου χωρίς εξόφληση πρώτα του εφόρου.

Μπλόκο μπήκε και στις πρόνοιες για αλλαγές στη φορολογία μερισμάτων και στην αποφυγή φόρου άμυνας με παρεμβολή άλλων εταιρειών.

Το πακέτο κατά της φοροδιαφυγής ήταν ένα από τα αιτήματα των συντεχνιών για να προβούν σε μισθολογικές παραχωρήσεις.

source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |