Friday, October 8, 2010

Ανοδικό ξέσπασμα στην Κίνα, υποχωρεί ο Nikkei


Ανοδικό ξέσπασμα στην Κίνα, υποχωρεί ο Nikkei

Διχασμένες εμφανίζονται οι ασιατικές αγορές στις συναλλαγές της Παρασκευής με την Κίνα να επανέρχεται μετά από αργία πέντε ημερών με κέρδη άνω του 3% και το Nikkei να δέχεται πλήγμα 1% από το «ισχυρό» γεν.

Πιο αναλυτικά, η αγορά της Κίνας ανοίγει και πάλι σήμερα μετά τον εορτασμό της Χρυσής Εβδομάδας και οι δείκτες εκτινάσσονται σε ποσοστό έως και 4% αφομοιώνοντας τις εξελίξεις των ημερών. Το θετικό περιβάλλον ενισχύεται από την κίνηση της Moody’s να θέσει σε αναθεώρηση προς πιθανή αναβάθμιση της αξιολόγηση της χώρας.

Η ευέλικτη πορεία της οικονομίας της Κίνας, η προοπτική της συνέχισης της ισχυρής ανάπτυξης μεσοπρόθεσμα και η πιθανότητα ότι το Πεκίνο μπορεί να διαχειριστεί οποιαδήποτε απώλεια από τον άνευ προηγουμένου δανεισμό στον οποίο προχώρησαν οι τράπεζες το 2009, είναι οι λόγοι για τους οποίους προχώρησε στην κίνηση αυτή η Moody’s.

«Παρακολουθούμε τη διελκυστίνδα μεταξύ των καλών και κακών παραγόντων στις αγορές», σχολιάζει στο Bloomberg ο Ιάπωνας αναλυτής της Mitsubishi UFJ Asset Management.

Στην Ιαπωνία, το υπουργικό συμβούλιο της χώρας ενέκρινε σήμερα ένα έκτακτο πακέτο μέτρων ύψους 5,05 τρισ. γεν (61,3 δισ. δολαρίων) για την ενίσχυση της οικονομίας, ποσό μεγαλύτερο από αυτό που αρχικά αναμενόταν.

Το πακέτο συμπεριλαμβάνει στήριξη για όσους αναζητούν εργασία και αύξηση των επιδομάτων για παιδιά και των επιδοτήσεων για περιβαλλοντικά φιλικές ανακαινίσεις σπιτιών. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι το πλάνο θα ενισχύσει κατά 0,6% την ανάπτυξη του ΑΕΠ.

Στα μάκρο της ημέρας, το πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών συρρικνώθηκε 5,8% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο στα 1,11 τρισ. γεν (13,5 δισ. γεν), σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για 990 δισ. γεν, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires.

Οι εξαγωγές ενισχύθηκαν 16,5% σε επίπεδο έτους, ενώ οι εισαγωγές σημείωσαν αύξηση 20,5% έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου. Το εμπορικό πλεόνασμα της χώρας συρρικνώθηκε 35,2% στα 1,96 τρισ. γεν.

Στο ταμπλό, ο πανασιατικός MSCI Asia Pacific υποχωρεί 0,2% στις 130,49 μονάδες, με το δείκτη να καταγράφει κέρδη 2,7% στην εβδομάδα.

Στο Τόκιο, ο Nikkei κατέγραψε απώλειες 1% στις 9.588,88 μονάδες. Ο ευρύτερος Topix σημείωσε πτώση 0,8%.

Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng σημειώνει κέρδη 0,75%. Στην ηπειρωτική Κίνα η αγορά επανέρχεται στις συναλλαγές με κέρδη 3,38% για τον Shanghai Composite και 3,99% για τον Shenzhen Composite. Ο ευρύτερος CSI300 ενισχύεται σε ποσοστό 4,08%.

Ο δείκτης Kospi, στη Νότια Κορέα υποχωρεί 0,29%, ενώ ο δείκτης Taiex στην Ταϊβάν καταγράφει πτώση 0,48%.

Στην Αυστραλία ο δείκτης ASX200 σημειώνει απώλειες 0,21%, ενώ ο δείκτης NZX50 στη Νέα Ζηλανδία υποχωρεί 0,11%.

Στην Ινδία ο δείκτης Sensex κινείται στο -0,24%, ενώ ο Strait Times στη Σιγκαπούρη καταγράφει οριακές απώλειες 0,05%.



source: capital.gr

No comments:

Share |