Friday, October 8, 2010

Πληθωριστικό σοκ στην αγορά


Πληθωριστικό σοκ στην αγορά


Πληθωριστικό κύμα πλήττει την αγορά με τις ανατιμήσεις σε τρόφιμα να προκαλούν ντόμινο αυξήσεων εκτοξεύοντας τον πληθωρισμό στο ψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2008.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε χθες η Στατιστική Υπηρεσία, ο πληθωρισμός στην Κύπρο το Σεπτέμβριο ανέβηκε στο 3,54% έναντι 3,24% τον Αύγουστο του 2010 και -1,2% τον περσινό Σεπτέμβριο.

Η επιτάχυνση του πληθωρισμού αποδίδεται κυρίως στην ανοδική πορεία των τιμών των τροφίμων και μη αλκοολούχων ποτών. Μεγάλη αύξηση συνεχίζει να καταγράφει ο τομέας των καυσίμων.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, ο τομέας τροφίμων και μη αλκοολούχων ποτών αυξήθηκε κατά 7,15% το Σεπτέμβριο έναντι αύξησης 5,78% τον Αύγουστο.

Ο τομέας στέγασης, ύδρευσης, ηλεκτρισμού – υγραερίου κατέγραψε αύξηση 6,14% έναντι αύξησης 7,77% τον Αύγουστο.

Αυξημένες κατά 4,02% ήταν και οι τιμές στον τομέα της εκπαίδευσης.

Μικρές μειώσεις 0,74% και 0,04% αντίστοιχα καταγράφηκαν στις τιμές αναψυχής και πολιτισμού και οι τιμές στις επικοινωνίες.

Σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, δηλαδή τον Αύγουστο του 2010, ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 1,29%. Αυτό οφείλεται κυρίως σε αυξήσεις στις τιμές ορισμένων ειδών ένδυσης και υπόδησης, ορισμένων φρέσκων λαχανικών και φρούτων, των νωπών κρεάτων καθώς και των διδάκτρων ιδιωτικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και φροντιστηρίων.

Για την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2010 ο δείκτης σημείωσε αύξηση 2,6% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009.


source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |