Tuesday, October 12, 2010

Τράπεζες: (και εδώ) Κόντρα μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ για τους κανονισμούς


Τράπεζες: (και εδώ) Κόντρα μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ για τους κανονισμούς

Οι ρυθμιστικές αρχές προσπαθούν να δημιουργήσουν έναν παγκόσμιο μηχανισμό που θα είναι σε θέση να καταρρίπτει έναν μεγάλο χρηματοοικονομικό οργανισμό χωρίς να προκαλείται όλη αυτή η αναταραχή που συνέβη από την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες σήμερα πρόκειται να προτείνουν το δικό τους «καθεστώς εξυγίανσης» που θα επιτρέπει στους αξιωματούχους να σταθεροποιούν μια μεγάλη, προβληματική τράπεζα, να πουλά assets με την πάροδο του χρόνου και να υποχρεώνει τους πιστωτές να δέχονται έκπτωση στην αξία των χρεών τους, χωρίς να χρειάζονται λεφτά των φορολογούμενων ή να υπάρχει αναστάτωση στην αγορά.

Ωστόσο, τα μέλη των ρυθμιστικών αρχών που συμμετείχαν σε συνεδριάσεις το προηγούμενο διάστημα στο πλαίσιο του ΔΝΤ και του Ινστιτούτου Διεθνών Χρηματοοικονομικών, άσκησαν κριτική στην αμερικανική πρόταση εγείροντας αμφιβολίες σχετικά με το εάν μπορεί να συμφωνηθεί οτιδήποτε πλην κάποιων μετριοπαθών κανόνων, στη συνεδρίαση της G20 τον επόμενο μήνα.

Ο Paul Tucker, υποδιοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, δήλωσε πως «είναι λάθος» των ΗΠΑ να εξισώνουν το να κρατούν μια τράπεζα που την έχουν κατασχέσει, με μια διάσωση. Αμφισβήτησε ακόμη το εάν το σύστημα θα μπορούσε να δουλέψει εάν δεν βρισκόταν κανένας αγοραστής να αγοράσει κάποια assets.

Ο Tucker θεωρεί πως οι εργαζόμενοι θα σταματούσαν να πηγαίνουν στην εργασία τους σε έναν οργανισμό ο οποίος είναι υποψήφιος για κλείσιμο. «Και υποπτεύομαι πως ακόμη και εάν δεν διατρέψει κίνδυνο, κάποια μέρη θα απομακρυνθούν καθώς δεν υπάρχει λόγος για κανέναν να κάνει συμφωνίες και να βάζει λεφτά σε έναν οργανισμό που δεν έχει μέλλον».

Από την πλευρά τους οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θέλουν να επιτρέψουν λύσεις που να επιτρέπουν σε έναν οργανισμό να λειτουργεί, με τις ΗΠΑ να προωθούν ένα σύστημα υποχρεωτικής ρευστοποίησης, κυρίως εξαιτίας των διασώσεων των AIG και Citigroup έναντι πολλών δισ. δολαρίων, που δημιούργησαν έντονες πολιτικές πιέσεις για τους πιστωτές, τους μετόχους και τα στελέχη, προκειμένου να αναλάβουν την χρηματοοικονομική ευθύνη.


source: capital.gr

No comments:

Share |