Tuesday, October 12, 2010

Κινεζική «εισβολή»


Κινεζική «εισβολή»

Στην αμερικανική αγορά επιχειρεί να «εισβάλει» ο κινεζικός όμιλος CNOOC, καταβάλλοντας 1,1 δισ. δολάρια για την απόκτηση μεριδίου σε αμερικανικό κοίτασμα φυσικού αερίου και σχιστολιθικού πετρελαίου (shale oil).

Η σχετική συμφωνία της CNOOC με την αμερικανική Chesapeake Energy θα μπορούσε να αποτελέσει την αρχή για περισσότερες κινήσεις εξαγορών, καθώς ο κινεζικός όμιλος προσπαθεί να αυξήσει την παραγωγή, ώστε να είναι σε θέση να αντεπεξέλθει στις αυξανόμενες ενεργειακές ανάγκες της κινεζικής οικονομίας, αναφέρουν αναλυτές και παράγοντες της αγοράς.

Από τις αρχές του έτους, οι κινεζικές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου έχουν προχωρήσει σε ενεργειακές συμφωνίες, συνολικής αξίας 18,6 δισ. δολαρίων, υπερβαίνοντας τα 15,8 δισ. δολάρια στο σύνολο του 2009, σύμφωνα με στοιχεία της Thomson Reuters.

Οι περισσότερες εξαγορές από τις κινεζικές εταιρείες πετρελαίου αφορούν ριψοκίνδυνες περιοχές -όπως η Αφρική- τις οποίες αποφεύγουν οι ανταγωνίστριές τους στη Δύση.

Τώρα έχουν στρέψει την προσοχή τους στις ΗΠΑ, ενώ και οι αμερικανικές επιχειρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου περιορίζουν σταδιακά τις επιφυλάξεις τους απέναντι στις κινεζικές επενδύσεις, εν μέρει διότι αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας.

Στον αντίποδα, οι κινεζικοί «κολοσσοί» πετρελαίου -όπως η PetroChina και η Sinopec- έχουν πρόσβαση σε απεριόριστη ρευστότητα, γεγονός που τους επιτρέπει να προχωρούν στη σύναψη συμφωνιών.

Η συμφωνία με την Chesapeake καταδεικνύει ότι η Κίνα είναι αισιόδοξη πως η απόκτηση 33% στο κοίτασμα Eagle Ford του Τέξας θα λάβει την υποστήριξη των αμερικανικών αρχών.

source: naftemporiki.gr

No comments:

Share |