Friday, September 10, 2010

Roubini: Χειρότερο το β΄ εξάμηνο για την αμερικανική οικονομία


Roubini: Χειρότερο το β΄ εξάμηνο για την αμερικανική οικονομία

Η ανάπτυξη της οικονομικής δραστηριότητας θα "φρενάρει" για το υπόλοιπο του 2010 καθώς δεν υπάρχουν πια τα προγράμματα τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας, δήλωσε ο γνωστός για τις απαισιόδοξες εκτιμήσεις του οικονομολόγος Nouriel Roubini.

Σημείωσε ταυτόχρονα ότι αν και τεχνικά το σενάριο της διπλής ύφεσης ενδεχομένως να μην επιβεβαιωθεί, αυτό δεν θα κάνει μεγάλη διαφορά. Εκτίμησε ότι δεν θα επιβεβαιωθούν ακόμα και οι σημερινές προβλέψεις για αδύναμη ανάπτυξη και αυτό θα προκαλέσει νέο γύρο προβλημάτων στις χρηματοοικονομικές αγορές.

"Θα είναι ένας φαύλος κύκλος καθώς η οικονομία επιφυλάσσει αρνητικές εκπλήξεις", δήλωσε ο Roubini. "Η χρηματιστηριακή αγορά θα διορθώσει, τα spreads θα διευρυνθούν. Αυτό θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στις επενδύσεις και την κατανάλωση, ενώ το κόστους του κεφαλαίου θα αυξηθεί. Και έτσι προκύπτουν νέες αναταράξεις στην πραγματική οικονομία που θα καταλήξει σε ένα φαύλο κύκλο".

Για το γ΄ τρίμηνο εκτίμησε ότι το αμερικανικό ΑΕΠ θα αναπτυχθεί με ρυθμό κοντά στο 1,0%, αντί για το 2,5% που δίνουν οι εκτιμήσεις των αναλυτών. "Το δεύτερο μισό του έτους θα είναι χειρότερο από το πρώτο", σημείωσε.

source: capital.gr

No comments:

Share |