Friday, September 10, 2010

Κίνα: Πλέον των 20 δισ. δολ. το εμπορικό πλεόνασμα


Κίνα: Πλέον των 20 δισ. δολ. το εμπορικό πλεόνασμα

Aυξήθηκε τον Αύγουστο το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας παρά το άλμα των εισαγωγών, καταδεικνύοντας ότι θα υπάρξει τριβή με τις ΗΠΑ αναφορικά με την υποτίμηση του κινεζικού νομίσματος.

Αύξηση για τρίτη συνεχόμενη φορά πάνω από τα 20 δισ. δολ. σημείωσε τον Αύγουστο το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας παρά το άλμα των εισαγωγών, καταδεικνύοντας ότι θα υπάρξει τριβή με τις ΗΠΑ αναφορικά με την υποτίμηση του κινεζικού νομίσματος.

Οι εξαγωγές αυξήθηκαν 34,4% και οι εισαγωγές αναρριχήθηκαν υψηλότερα των προβλέψεων κατά 35,2%, διατηρώντας το πλεόνασμα στα 20,03 δισ. δολ., ανακοίνωσαν σήμερα τα τελωνεία της χώρας. Το προηγούμενο έτος το πλεόνασμα είχε διαμορφωθεί στα 15,7 δισ. δολάρια.

Το κινεζικό νόμισμα, γιουάν, οδεύει να σημειώσει τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο έναντι του αμερικανικού δολαρίου από τον Ιούνιο, και η διατήρηση των πλεονασμάτων ενδέχεται να τροφοδοτήσει εκκλήσεις για αύξηση των πιέσεων στην Κίνα.

Το γιουάν ισχυροποιήθηκε 0,14% φθάνοντας στα 6,7738 ανά δολάριο στις 9:56 π.μ. στη Σαγκάη, ωθώντας την εβδομαδιαία του άνοδο στο 0,44%, σύμφωνα με το China Foreign Exchange Trade System.

Οι εξαγωγές του Αυγούστου διαμορφώθηκαν στα 139,3 δισ. δολ. και οι εισαγωγές διαμορφώθηκαν στα 119,27 δισ. δολ., τα δεύτερα υψηλότερα επίπεδα ρεκόρ και στις δύο περιπτώσεις. Τον Ιούλιο το εμπορικό πλεόνασμα ήταν 28,7 δισ. δολ., ενώ συνολικά για το έτος έως και τον Αύγουστο μειώθηκε 14,6% στα 103,9 δισ. δολάρια.

Η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας επιβραδύνθηκε στο 10,3% το δεύτερο τρίμηνο από 11,9% το πρώτο τρίμηνο του 2010 καθώς η κυβέρνηση περιόρισε τις πιστώσεις μετά από την περυσινή τους αύξηση στα επίπεδα ρεκόρ των 9,59 τρισ. γιουάν (1,4 τρισ. δολ.).

source: naftemporiki.gr

No comments:

Share |