Friday, September 10, 2010

Βουτιά ανταγωνιστικότητας για Κύπρο


Βουτιά ανταγωνιστικότητας για Κύπρο


Βουτιά έξι θέσεων έκανε η ανταγωνιστικότητα της Κύπρου στη νέα κατάταξη του Διεθνές Οικονομικού Φόρουμ για 139 χώρες. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το «Φόρουμ», η Κύπρος έπεσε στη 40η θέση ως προς το βαθμό ανταγωνιστικότητας της οικονομίας της. Η πτώση οφείλεται κυρίως στην επιδείνωση των μακροοικονομικών στη νησί αλλά και στη συγκριτική διάβρωση του θεσμικού πλαισίου. Επιδείνωση παρατηρήθηκε επίσης στη θέση της Κύπρου στους τομείς υγείας και εκπαίδευσης.

Η συγκριτική κατάταξη της Κύπρου είχε βελτιωθεί κατά έξι θέσεις στην περσινή καταμέτρηση, φέτος όμως επέστρεψε στην 40η θέση εκεί οπού βρισκόταν και το 2008 (ανάμεσα σε 134 χώρες), κυρίως λόγω της αλλαγής στο μακροοικονομικό περιβάλλον.

Σε σύγκριση με τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Κύπρος βρίσκεται περίπου στο μέσο με 14 χώρες να παρουσιάζουν πιο ψηλή βαθμολογία και 12 άλλες πιο χαμηλή βαθμολογία. Τελευταία στην κατάταξη των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει περάσει η Ελλάδα παρουσιάζοντας σημαντική επιδείνωση στην ανταγωνιστικότητά της σε σχέση με προηγούμενα χρόνια.

Πρώτη χώρα στην κατάταξη της Έκθεσης Ανταγωνιστικότητας του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ όπως και πέρσι είναι η Ελβετία, ενώ οι ΗΠΑ πέρασαν από τη δεύτερη στην τέταρτη θέση. Στη δεύτερη θέση ανέβηκε η Σουηδία ακολουθούμενη από την Σιγκαπούρη. Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν, η Γερμανία, η Ιαπωνία, η Φιλανδία, η Ολλανδία, η Δανία και ο Καναδάς. Η Βρετανία βρίσκεται φέτος στην 12η θέση, ενώ πέρσι βρισκόταν στην 13η θέση.

Η κατάταξη των 139 χωρών ως προς την ανταγωνιστικότητα τους γίνεται με βάση τα στατιστικά οικονομικά στοιχεία της κάθε χώρας αλλά και συνεντεύξεις με 13.500 στελέχη επιχειρήσεων και οργανισμών διεθνώς. Οι συνεντεύξεις γίνονται μέσο ενός δικτύου εταίρων του Φόρουμ σε κάθε μια από τις χώρες για τις οποίες συλλέγονται στοιχεία. Εταίροι του Φόρουμ στην Κύπρο είναι το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου και η Κυπριακή Τράπεζα Αναπτύξεως.

Η συγκριτική κατάταξη της στους δώδεκα υποτομείς που χρησιμοποιεί το Φόρουμ φαίνεται στον σχετικό πίνακα.

Η σημαντικότερη επιδείνωση σε επιμέρους τομείς σχετικά με την Κύπρο παρουσιάζεται στη μακροοικονομική σταθερότητα. Όσον αφορά τους πιο προβληματικούς τομείς σε σχέση με το επιχειρείν στην Κύπρο, οι Κύπριοι, με βάση την έκθεση, δήλωσαν, όπως και πέρσι ως μεγαλύτερο πρόβλημα την αναποτελεσματικότητα της κρατικής μηχανής και ως δεύτερο σημαντικότερο πρόβλημα τη δυσκολία εξασφάλισης πιστώσεων.

Οι εγχώριοι φορείς που συμβάλλουν στην έρευνα του Φόρουμ είναι το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου και η Τρ. Αναπτύξεως.

source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |