Tuesday, August 10, 2010

Πρόσθετη οικονομική βοήθεια χρειάζεται η Freddie Mac


Πρόσθετη οικονομική βοήθεια χρειάζεται η Freddie Mac

Στα έξι δισ. δολάρια ανήλθαν οι ζημίες της Freddie Mac στο δεύτερο τρίμηνο.

Στο ποσό των έξι δισ. δολαρίων ανήλθαν στο δεύτερο τρίμηνο οι ζημίες της Freddie Mac, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι θα χρειασθεί πρόσθετη οικονομική βοήθεια 1,8 δισ. δολαρίων από τους Αμερικανούς φορολογουμένους, με το σύνολο των κρατικών κεφαλαίων που έχει λάβει στη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών -από τότε που πέρασε στον έλεγχο της κυβέρνησης των ΗΠΑ- να υπερβαίνει τα 64 δισ. δολάρια.

Οι ζημίες του δευτέρου τριμήνου είναι μικρότερες έναντι των ζημιών, ύψους οκτώ δισ. δολαρίων του πρώτου τριμήνου. Παρ' όλα αυτά, η Freddie Mac -ο δεύτερος μεγαλύτερος οργανισμός χρηματοδότησης ενυπόθηκων δανείων, μετά τη Fannie Mae- είχε εμφανίσει ζημίες 840 εκατ. δολαρίων στο δεύτερο τρίμηνο του οικονομικού έτους 2009.

Σύμφωνα με την εταιρεία, οι ζημίες προέρχονται από δάνεια, για τα οποία εγγυήθηκε ή αγόρασε στο χρονικό διάστημα μεταξύ 2005 και 2008. Κατά την εποχή κορύφωσης της χρηματοοικονομικής κρίσης, η κυβέρνηση των ΗΠΑ αναγκάσθηκε να εθνικοποιήσει τις Fannie Mae και Freddie Mac, εν μέσω συσσώρευσης των ζημιών από επισφαλή δάνεια.

Μετά την εξαγορά τους από την κυβέρνηση, οι δύο εταιρείες έχουν ζητήσει συνολικά σχεδόν 150 δισ. δολάρια. Μπορεί να έχουν μεσολαβήσει δύο χρόνια, αλλά ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τίμοθι Γκάιτνερ, μόλις που έχει αρχίσει να μελετάει τρόπους αναδιάρθρωσης του αμερικανικού συστήματος χρηματοδότησης στεγαστικών δανείων.

«Γνωρίζουμε ότι η υψηλή ανεργία και άλλοι παράγοντες εγείρουν μείζονες προκλήσεις για την αγορά ακινήτων», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Freddie Mac, Τσαρλς Χάλντεμαν.

source: naftemporiki.gr

No comments:

Share |