Tuesday, August 10, 2010

Κίνα: Στα ύψη το εμπορικό πλεόνασμα


Κίνα: Στα ύψη το εμπορικό πλεόνασμα

Απροσδόκητη αύξηση στα υψηλότερα επίπεδα 18 μηνών σημείωσε το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας και οι εξαγωγές αναρριχήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ τον Ιούλιο, αυξάνοντας τις πιέσεις στον πρωθυπουργό Ουέν Τζιαμπάο να επιτρέψει την ταχύτερη ανατίμηση του νομίσματος της χώρας, του γιουάν.

Το πλεόνασμα αναρριχήθηκε 170% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος φθάνοντας στα 28,7 δισ. δολ., σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση των τελωνείων της χώρας, υπερβαίνοντας τις προβλέψεις των οικονομικών αναλυτών. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν 38,1% φθάνοντας στα 145,5 δισ. δολ. και οι εισαγωγές σημείωσαν αύξηση 22,7% φθάνοντας στα 116,8 δισ. δολ. σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της χώρας στο website της.

Το νόμισμα της Κίνας έχει ανατιμηθεί λιγότερο από 1% έναντι του αμερικανικού δολαρίου από τις 19 Ιουνίου, όταν η κεντρική τράπεζα είπε ότι θα επιτρέψει στις δυνάμεις της αγοράς να διαδραματίσουν μεγαλύτερο ρόλο στην αξία του.

Η αύξηση των πωλήσεων της Κίνας στο εξωτερικό, η οποία ξεπέρασε την Γερμανία πέρυσι και κατέστη η μεγαλύτερη χώρα εξαγωγών στον κόσμο, περιορίστηκε στο 43,9% τον Ιούνιο. Η αύξηση των εξαγωγών τον περασμένο μήνα ήταν μεγαλύτερη των προβλέψεων των οικονομικών αναλυτών.

Το εμπορικό πλεόνασμα διαμορφώθηκε στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο του 2009, από τα 20 δισ. δολ. τον Ιούνιο και τα 10,63 δισ. δολ. τον Ιούλιο του 2009.

Το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας με τις ΗΠΑ αυξήθηκε 105 φθάνοντας στα 93 δισ. δολ. το πρώτο πεντάμηνο του 2010, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου. Τα κινεζικά τελωνεία τοποθετούν το εμπορικό πλεόνασμα στα 59,4 δισ. δολ., 18% υψηλότερα από το προηγούμενο έτος.

source: naftemporiki.gr

No comments:

Share |