Tuesday, August 10, 2010

Ακόμη μικρότερη η συγκομιδή σιταριού


Ακόμη μικρότερη η συγκομιδή σιταριού


Οι ανησυχίες για πιθανές ελλείψεις στην προσφορά έχουν εκτινάξει στα ύψη τις τιμές των δημητριακών.

Τις προβλέψεις της για τη φετινή παραγωγή σιτηρών αναθεώρησε και πάλι προς τα κάτω η Ρωσία, προβλέποντας μειωμένη συγκομιδή μέχρι και κατά 35% εν συγκρίσει με την περυσινή χρονιά, εξαιτίας της παρατεταμένης ξηρασίας και των εκτεταμένων πυρκαγιών, αναζωπυρώνοντας τους φόβους για αύξηση των τιμών σε βασικά είδη διατροφής και άνοδο των τιμών καταναλωτή.

Το ρωσικό υπουργείο Γεωργίας στην προηγούμενη έκθεσή του προέβλεπε μείωση της συγκομιδής σιτηρών κατά 20% με 25%.

Η ρωσική κυβέρνηση ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα την προσωρινή αναστολή των εξαγωγών δημητριακών από τις 15 Αυγούστου μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου εξαιτίας της περιορισμένης σοδειάς. Ορισμένοι αναλυτές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο παράτασης του εμπάργκο στις εξαγωγές σιτηρών πέραν των τελών του Δεκεμβρίου.

Η Ρωσία αποτελούσε έως τώρα μια από τις μεγαλύτερες χώρες παραγωγής δημητριακών στον κόσμο με παραγωγή 97 εκατ. τόνων πέρυσι. Φέτος υπολογίζεται ότι θα συγκεντρωθούν μόνον 60 με 65 εκατ. τόνοι, όπως ανακοινώθηκε επισήμως από το Κρεμλίνο.

Η κατανάλωση δημητριακών στη Ρωσία ανέρχεται μέχρι και τα 78 εκατ. τόνους.

Οι ειδικοί λένε πως το μέγεθος των ζημιών δεν θα καταστεί δυνατό να καταμετρηθεί έως το Σεπτέμβριο, όμως ο Αλεξάντρ Φρολόφ της κρατικής μετεωρολογικής υπηρεσίας μίλησε για πρώτη φορά για το χειρότερο καύσωνα την τελευταία χιλιετία.

Η συγκομιδή δημητριακών στην Ευρωπαϊκή Ενωση προβλέπεται να παραμείνει σταθερή φέτος, παρά την ξηρασία και τις πλημμύρες σε ορισμένες περιοχές της Ευρώπης, όπως εκτιμούν εμπειρογνώμονες στις Βρυξέλλες.

Με βάση τις προβλέψεις, η παραγωγή σίτου και κριθαριού σε Ισπανία, Λετονία, Λιθουανία, Ρουμανία και Βουλγαρία αναμένεται σε υψηλά επίπεδα.

Οι ανησυχίες για πιθανές ελλείψεις στην προσφορά έχουν εκτινάξει στα ύψη τις τιμές των δημητριακών.

Στις αγορές εμπορευμάτων οι τιμές του σιταριού παρέμειναν και χθες σε υψηλά επίπεδα, κοντά στα 7,05 δολάρια ανά μπούσελ στην αγορά του Σικάγου και κοντά στα 208 ευρώ ο τόνος στις ευρωπαϊκές αγορές, ενώ καταγράφουν κέρδη 50% από τα μέσα του Ιουνίου.

Εκτός του σιταριού, οι πυρκαγιές στη Ρωσία έχουν ωθήσει προς τα πάνω και τις τιμές του κριθαριού -που χρησιμοποιείται στις ζωοτροφές- εγείροντας τον κίνδυνο αύξησης της τιμής κρέατος και πουλερικών, συντελώντας σε άνοδο των τιμών καταναλωτή.

Η Ρωσία αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη χώρα παραγωγής κριθαριού μετά την Ε.Ε.

source: naftemporiki.gr

No comments:

Share |