Wednesday, July 21, 2010

«Κόβεται» στο τεστ η Hypo Real Estate


«Κόβεται» στο τεστ η Hypo Real Estate


Η Hypo Real Estate ενδέχεται να αποτύχει στα κριτήρια που αφορούν στην κεφαλαιακή επάρκεια.

H κρατικοποιημένη γερμανική τράπεζα Hypo Real Estate δεν αναμένεται να περάσει τα «τεστ αντοχής», σηματοδοτώντας την πρώτη, γνωστή προς το παρόν, αποτυχία μεταξύ των 91 ευρωπαϊκών τραπεζών που θα περάσουν αυτή τη δοκιμασία, τη στιγμή που πληθαίνουν οι φωνές αμφισβήτησης για την αυστηρότητα των κριτηρίων των τεστ.

Το Bloomberg, επικαλούμενο προσκείμενες πηγές, αποκάλυψε τη Δευτέρα ότι η Hypo Real Estate ενδέχεται να αποτύχει στα κριτήρια που αφορούν στην κεφαλαιακή επάρκεια. Το γεγονός ωστόσο ότι άφησαν το συγκεκριμένο πιστωτικό όμιλο, ο οποίος έλαβε κρατική βοήθεια μεγαλύτερη από 100 δισ. ευρώ, να αποτύχει σε αυτή τη δοκιμασία ενισχύει την αξιοπιστία των «τεστ αντοχής» η οποία έχει τελευταίως αμφισβητηθεί.

Η αποτυχία θα έχει πάντως περιορισμένο αντίκτυπο στο γερμανικό τραπεζικό σύστημα, δεδομένου ότι η διαδικασία αναδιάρθρωσης της Hypo Real Estate βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, επισημαίνουν τραπεζικοί κύκλοι.

Η τράπεζα διαθέτει κρατικά ομόλογα από Πορτογαλία, Ιταλία, Ιρλανδία, Ελλάδα και Ισπανία αξίας 39,2 δισ. ευρώ, ενώ έχει δανείσει επιπλέον 40 δισ. ευρώ σε τοπικές αρχές, χρηματοοικονομικούς οργανισμούς και εταιρείες που ρυθμίζονται από την κυβέρνηση στις παραπάνω χώρες.

Παρά την αναμενόμενη αποτυχία της Hypo Real Estate, οι μεγαλύτερες εισηγμένες τράπεζες της Γερμανίας αναμένεται να περάσουν τα «τεστ αντοχής». Τραπεζικές πηγές διαβεβαιώνουν ότι οι Deutsche Bank Commerzbank και Deutsche Postbank δεν φαίνεται να διατρέχουν κανέναν κίνδυνο όσον αφορά στις κεφαλαιακές τους ανάγκες προκειμένου να ενισχύσουν τις αντιστάσεις τους σε εξωτερικές κρίσεις.

Ωστόσο, η Fitch Ratings προειδοποίησε χθες ότι εάν οι συνθήκες χρηματοδότησης στην αγορά δεν βελτιωθούν, τότε θα αυξηθούν οι πιέσεις στις αξιολογήσεις ορισμένων ευρωπαϊκών τραπεζών μετά τη δημοσιοποίηση των «τεστ αντοχής» την Παρασκευή.

Παράλληλα, πληθαίνουν οι φωνές αμφισβήτησης για την αυστηρότητα των κριτηρίων των τεστ, τη στιγμή που τα χρηματοοικονομικά συστήματα ορισμένων χωρών της Ευρωζώνης δέχονται πιέσεις, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι ΗΠΑ ανάγκασαν 10 από τις 19 μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας να αντλήσουν περισσότερα κεφάλαια μετά τα δικά τους «τεστ αντοχής» που πραγματοποίησαν πέρυσι.

source: naftemporiki.gr

No comments:

Share |