Wednesday, July 21, 2010

Κίνα: Το γουάν μπορεί να υποτιμηθεί αν χρειαστεί για τις εξαγωγές


Κίνα: Το γουάν μπορεί να υποτιμηθεί αν χρειαστεί για τις εξαγωγές


ΠΕΚΙΝΟ (Dow Jones)-- Η Κίνα θα αφήσει το γουάν να υποτιμηθεί έναντι του αμερικάνικου δολαρίου εάν κριθεί απαραίτητο για την υποστήριξη των εξαγωγών, όπως ανέφερε σύμβουλος της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας σε συνέντευξή του στην ιαπωνική εφημερίδα Asahi Shimbun.

Ο Zhou Qiren, σύμβουλος στη People΄s Bank of China, ανέφερε, επίσης ότι η Κίνα περίμενε μεγάλο διάστημα για να επιτρέψει την ελαστικότητα του νομίσματος, και πως η διατήρηση του γουάν σε σταθερό επίπεδο έναντι του δολαρίου συνείσφερε στην οικονομική υπερθέρμανση και στην αύξηση των τιμών ακινήτων, σύμφωνα με τη συνέντευξη που δημοσιεύτηκε στην αγγλική έκδοση της ιστοσελίδας της εφημερίδας.

«Η Κεντρική Τράπεζα θα έπρεπε να είχε αλλάξει πολιτική πολύ νωρίτερα. Αν είχε αυξήσει την αξία του γουάν το Μάρτιο και τα επιτόκια τον Απρίλιο, οι χρηματοπιστωτικές αγορές θα ήταν πιο σταθερές», φέρεται να δήλωσε, χρησιμοποιώντας το όνομα renminbi για το κινεζικό νόμισμα.

«Για τη διατήρηση της σταθερής ισοτιμίας μεταξύ του γουάν και του δολαρίου, η Κεντρική Τράπεζα αναγκάστηκε σε μια παρέμβαση πώλησης του γουάν στις ξένες νομισματικές αγορές», είπε στην εφημερίδα. «Ως αποτέλεσμα, παρείχε στην εγχώρια αγορά υπερβολικές ποσότητες χρήματος».

Από την άλλη πλευρά, αν η Κίνα επιτρέψει στο γουάν να ενισχυθεί τόσο γρήγορα, οι εταιρείες με προσανατολισμό τις εξαγωγές δεν θα είναι σε θέση να προσαρμοστούν, συμπλήρωσε.

Προς το παρόν, είναι απαραίτητο να δούμε πως η ευρωπαϊκή δημοσιονομική κρίση θα επηρεάσει τις εξαγωγές, και κατέληξε λέγοντας πως, «τώρα που το γουάν είναι ευέλικτο, η ισοτιμία θα μειωθεί εάν κριθεί απαραίτητο για τις εξαγωγές».


source: capital.gr

No comments:

Share |