Monday, June 21, 2010

BP: Σχεδιάζει να αντλήσει $50 δισ., νέα σενάρια για το συνολικό κόστος


BP: Σχεδιάζει να αντλήσει $50 δισ., νέα σενάρια για το συνολικό κόστος

Στην άντληση κεφαλαίων ύψους 50 δισ. δολαρίων προσανατολίζεται η BP, με σκοπό να καλύψει το κόστος της διαρροής πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού, ποσό δύο φορές μεγαλύτερο από την προηγούμενη ανακοίνωση της εταιρείας.

Όπως μεταδίδουν ξένα πρακτορεία, επικαλούμενα δημοσίευμα των Sunday Times, το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα το σχέδιο. Το πρώτο κύμα άντλησης κεφαλαίων θα μπορούσε να λάβει χώρα ακόμη και την επόμενη εβδομάδα με την διάθεση ομολόγων 10 δισ. δολαρίων.

Η εταιρεία βρίσκεται επίσης σε διαπραγματεύσεις με τράπεζες για την χορήγηση δανείων ύψους 20 δισ. δολαρίων. Τα υπόλοιπα 20 δισ. δολάρια αναμένεται να προέλθουν από πωλήσεις παγίων μέσα στους επόμενους δύο μήνες, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Η BP επιταχύνει τη διαδικασία άντλησης κεφαλαίων καθώς το κόστος δανεισμού ενδέχεται να αυξηθεί σημαντικά. Την περασμένη εβδομάδα οι τρεις μεγάλοι διεθνείς οίκοι υποβάθμισαν την αξιολόγηση της εταιρείας, εν τω μέσω ανησυχιών ότι η μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή στην ιστορία των ΗΠΑ ενδέχεται να φτάσει τα 100 δισ. δολάρια.

Εξάλλου, με σημερινή της ανακοίνωση η BP εκτιμά το συνολικό κόστος από την μέχρι σήμερα καταστροφή στα 2 δισ. δολάρια, συμπεριλαμβανομένων των δαπανών περιορισμού της διαρροής, τη διακοπή της εξόρυξης και τις αποζημιώσεις.

Στο μέτωπο της διαρροής, ο Δημοκρατικός Ed Markey έδωσε στη δημοσιότητα έγγραφο της εταιρείας με το οποίο η BP εκτιμά πως το χειρότερο σενάριο τοποθετεί την διαρροή πετρελαίου από την πηγή Deepwater Horizon στα 100 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα.

Το σενάριο, θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί στην περίπτωση που μετακινηθούν οι μηχανισμοί που έχουν τοποθετηθεί και η εταιρεία έχει λανθασμένα διαμορφώσει τα υπόλοιπα περιοριστικά εργαλεία στον αγωγό. Το πετρέλαιο θα μπορούσε να διαρρέει με ρυθμό 100 χιλιάδων βαρελιών την ημέρα από το κουβούκλιο της πηγής, ή με 55 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα από το κενό με το βράχο.

source: capital.gr

No comments:

Share |