Tuesday, June 22, 2010

Γερμανία, Γαλλία και Μ. Βρετανία ανακοινώνουν φόρους επί των τραπεζών

Γερμανία, Γαλλία και Μ. Βρετανία ανακοινώνουν φόρους επί των τραπεζών

Την εισαγωγή φόρου επί των τραπεζών ανακοίνωσαν σήμερα Γερμανία, Γαλλία και Μεγάλη Βρετανία για να αντισταθμίσουν τις δαπάνες από πιθανές μελλοντικές κρίσεις στο χρηματοοικονομικό τομέα, ενώ τόνισαν πως θα προτρέψουν τους G20 να αναλάβουν παρόμοιες δράσεις, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires.

«Η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία δεσμεύονται για την πλήρη εφαρμογή της φιλόδοξης ατζέντας των G20 για τη μεταρρύθμιση του χρηματοοικονομικού τομέα και προσβλέπουν στην περαιτέρω συζήτηση αυτών των προτάσεων,» ανέφερε κοινό ανακοινωθέν.

Η Γερμανία είπε πως θα παρουσιάσει ένα σχετικό προσχέδιο νόμου μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, ενώ η Μ. Βρετανία ανακοίνωσε σήμερα, στα πλαίσια του έκτακτου προϋπολογισμού, ειδικό φόρο επί των τραπεζών που αναμένεται να αποφέρει ετησίως περίπου 2 δισ. στερλίνες.

Η Γαλλία θα παρουσιάσει παρόμοιες προτάσεις με τον προϋπολογισμό της.

Στην κοινή τους ανακοίνωση, οι τρεις χώρες αναγνώρισαν πως η επιμέρους εισαγωγή του φόρου θα αντανακλά τις εκάστοτε συνθήκες της κάθε χώρας, «αλλά το ύψος του φόρου θα λαμβάνει υπ’ όψιν την ανάγκη διασφάλισης ενός δικαίου πεδίου δραστηριοποίησης [μεταξύ των τραπεζών διαφορετικών κρατών].»

Υπενθυμίζεται πως στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την προηγούμενη εβδομάδα, οι ηγέτες των 27 συμφώνησαν στην επιβολή φόρου επί των τραπεζών που δραστηριοποιούνται στην Ένωση, ακόμα και αν η ιδέα δεν υιοθετηθεί από τους G20.

Πάντως, η Ένωση Βρετανικών Τραπεζών προειδοποίησε πως η επιβολή φόρου στις τράπεζες της χώρας μπορεί να καταστήσει τα ιδρύματα λιγότερο ανταγωνιστικά.

«Πρέπει να υπάρχει συντονισμός για το φόρο σε παγκόσμιο επίπεδο,» είπε.

source: capital.gr

No comments:

Share |