Wednesday, June 16, 2010

Στο 11% ο εταιρικός φόρος


Στο 11% ο εταιρικός φόρος

Την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για επιβολή πρόσθετου «φόρου αλληλεγγύης» προς όλες τις εταιρείες ύψους 1% για δύο χρόνια, ανακοίνωσε σήμερα αιφνιδίως η κυβέρνηση ανεβάζοντας το ύψος του εταιρικού φόρου στο 11%. Συγκεκριμενοποίησε επίσης αριθμό προηγούμενων μέτρων που είχαν ανακοινωθεί κατά καιρούς από την κυβέρνηση, όπως η στόχευση των κοινωνικών παροχών, η αύξηση της φορολόγησης στα πετρελαιοειδή, και η αύξησης των συντελεστών φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας.

Η απόφαση για αύξηση του εταιρικού φόρου ακολουθεί τη χθεσινή ενεργοποίηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος κατά της Κύπρου και το αίτημα των Βρυξελλών για επιτάχυνση της μείωσης του ελλείμματος στο επιθυμητό 3% κατά ένα έτος – από το 2013 που προέβλεπε το Πρόγραμμα Σταθερότητας που κατατέθηκε τον Απρίλιο, στο 2012.

Με την αύξηση του φόρου κατά 1%, η κυβέρνηση ευελπιστεί να αποκομίσει πρόσθετα έσοδα €70-80 εκ., κινδυνεύει όμως να ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από τους επιχειρηματικούς συνδέσμους και από τους εκπροσώπους διεθνών εταιρειών.

Το μέτρο αναμένεται επίσης να συναντήσει αντιστάσεις στη βουλή από τον εταίρο του ΑΚΕΛ στην κυβέρνηση, το ΔΗΚΟ, που ανακοίνωσε ήδη ότι είπε στους υπουργούς του να απέχουν από τη σημερινή συζήτηση της αύξησης του εταιρικού φόρου.

Πέραν της αύξησης του φόρου, το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε σήμερα σειρά νομοσχεδίων που διαφοροποιούν και συμπληρώνουν το πακέτο εξυγίανσης των δημοσίων οικονομικών. Το πακέτο μέτρων, το οποίο ανακοίνωσε ο Υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης, καλύπτει τέσσερις άξονες που αφορούν το νοικοκύρεμα των δημοσίων οικονομικών, την κοινωνική αλληλεγγύη, τη στόχευση των κοινωνικών παροχών και την αύξηση των εσόδων του κράτους.

Ανακοινώνοντας τα μέτρα, ο κ. Σταυράκης τόνισε ότι «η βελτίωση στα δημόσια οικονομικά είναι μονόδρομος και είναι εχέγγυο για την κυπριακή οικονομία να συνεχίζει να ευημερεί και να ανακάμπτει». «'Είναι ένα κοινωνικά ισορροπημένο πακέτο μέτρων και πολιτικών, το οποίο πιστεύω θα είναι και αποτελεσματικό και κοινωνικά δίκαιο», είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Σταυράκη, ο πρώτος άξονας αφορά στο νοικοκύρεμα των δημοσίων οικονομικών, που περιλαμβάνει τους τομείς της μείωσης του αριθμού του δημόσιου τομέα και στην εξοικονόμηση των λειτουργικών δαπανών του κράτους.

Αναφερόμενος στον αριθμό του προσωπικού του ευρύτερου δημόσιου τομέα, ο κ. Σταυράκης, αφού τόνισε ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει αναστραφεί η συνεχιζόμενη διαχρονική αύξηση στο προσωπικό του ευρύτερου δημόσιου τομέα, πρόσθεσε ότι «για φέτος έχουμε βάλει τον πολύ φιλόδοξο στόχο όχι να μην σημειωθεί περαιτέρω αύξηση στον αριθμό των υπαλλήλων του δημόσιου τομέα, αλλά να υπάρχει μία μείωση που να φθάνει τα 1.000 άτομα για το 2010».

Επεσήμανε ότι στους πρώτους πέντε μήνες του 2010 «έχουμε πετύχει μια μείωση 530 ατόμων, το οποίο αντιπροσωπεύει μια εξοικονόμηση €14 εκ.». «'Και πετυχαίνοντας τον στόχο των 1.000 ατόμων η εξοικονόμηση θα πλησιάσει τα €25 εκ.», πρόσθεσε.

Αναφορικά με τη συγκράτηση των λειτουργικών δαπανών του κράτους, ο κ. Σταυράκης είπε ότι το 2010 επιτεύχθηκε ήδη εξοικονόμηση της τάξης των €80 εκ., που προέρχεται από μη απαραίτητες λειτουργικές δαπάνες και σημείωσε πως η εξοικονόμηση αυτή υπολογίζεται να αυξηθεί το 2011 σε €90 εκ.
«Άρα μιλούμε για μια μείωση στις λειτουργικές δαπάνες του κράτους €170 εκ. για δύο χρόνια, πέραν της εξοικονόμησης στο κρατικό μισθολόγιο μέσω της μείωσης του αριθμού του προσωπικο»', είπε.

Ο δεύτερος άξονας βασίζεται την κοινωνική αλληλεγγύη και συνοχή. Όπως ανακοίνωσε ο ΥΠΟΙΚ, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε «μια προσωρινή και για δύο χρόνια μόνο επιβολή ενός τέλους κοινωνικής αλληλεγγύης η οποία θα βασίζεται στα κέρδη των εταιρειών που είναι εγγεγραμμένες στην Κύπρο για το 2010 και 2011 κατά μία εκατοστιαία μονάδα, θα βασίζεται στον εταιρικό φόρο από 10% σε 11%».

«Είναι ένα πολύ προσωρινό μέτρο το οποίο θα ισχύσει για δύο χρόνια και η Κύπρος θα εξακολουθήσει να διατηρεί μια πολύ σημαντική φορολογική διαφορά υπέρ έναντι όλων σχεδόν των άλλων ευρωπαϊκών χωρών», είπε ο κ. Σταυράκης απαντώντας σε ερώτηση.

Αναφορικά με τις προσπάθειες πάταξης της φοροδιαφυγής, την οποία χαρακτήρισε ως μια κοινωνική αδικία και μάστιγα, η οποία αποστερεί από το κράτος πάρα πολύ σημαντικά ποσά, ο κ. Σταυράκης υπενθύμισε ότι κατατέθηκαν στη Βουλή τα κυβερνητικά νομοσχέδια «τα οποία θα αυξήσουν τα εφόδια τα οποία έχει ο φόρος εισοδήματος ακριβώς για να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή».

Ο τρίτος άξονας του πακέτου δημοσιονομικής εξυγίανσης αφορά την «άρση της κοινωνικής αδικίας που διαχρονικά υπάρχει στην κυπριακή κοινωνία με καλύτερη στόχευση των κοινωνικών παροχών», όπως είπε ο ΥΠΟΙΚ. Η κυβέρνηση αποφάσισε τη μη καταβολή επιδόματος τέκνου και φοιτητικής χορηγίας για νοικοκυριά όπου το εισόδημα τους ξεπερνά τις €70 χιλ. ετησίως. Τα μέτρα που είχε παρουσιάσει προηγουμένως ο υπουργός στους κοινωνικούς εταίρους και στα κόμματα έκαναν λόγο για όριο €60 χιλ., που φαίνεται να αυξήθηκε μετά τις αντιδράσεις των επηρεαζόμενων.

Το μέτρο αυτό θα τεθεί σε εφαρμογή το 2011.Ο κ. Σταυράκης εξήγησε πως σε περίπτωση οικογένειας με τέσσερα παιδιά ηλικίας 13 ετών, η οροφή αυξάνεται στις €98 χιλ..
«Άρα οι υφιστάμενοι κάτοχοι και αποδέκτες αυτών των επιδομάτων δεν επηρεάζονται καθόλου εκτός από τα άτομα και τα νοικοκυριά με πάρα πολύ ψηλά εισοδήματα τα οποία υπολογίζονται να είναι λιγότερα από 10% του συνολικού πληθυσμού», είπε ο κ. Σταυράκης.

Σε παρατήρηση ότι στο αρχικό πακέτο μέτρο το εισοδηματικό κριτήριο ήταν €60 χιλ. κάτι που προκάλεσε αντιδράσεις, ο κ. Σταυράκης είπε ότι αυτή η Κυβέρνηση «έχει αφτιά».

«Έχουμε μιλήσει με τους οργανωμένους φορείς με τους φοιτητές με τις διάφορες οργανώσεις. Είναι για αυτό που παρόλο που μειώνονται σημαντικά τα έσοδα από την αύξηση του εισοδηματικού κριτηρίου κρίναμε ότι ήταν κοινωνικά πιο δίκαιο να αυξήσουμε το κριτήριο από €60 χιλ. σε €70 χιλ. και για μια οικογένεια 4 παιδιών στις €98 χιλ.

Ο τέταρτος άξονας αφορά στην η αύξηση των εσόδων του κράτους, για τον οποίο το Υπουργικό ενέκρινε δύο νομοσχέδια.

Σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ, το πρώτο αφορά την εφαρμογή των ελάχιστων συντελεστών φόρου κατανάλωσης στα πετρελαιοειδή όπως είναι το κεκτημένο όπου αναμένονται έσοδα €60 εκ. και ο νόμος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το δεύτερο αφορά στον φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Σταυράκης εξήγησε ότι ο συντελεστής θα φτάνει μέχρι το 7 τοις χιλίοις «που είναι ελαφρά αυξημένος από τους σημερινούς συντελεστές»

«Δεν είναι μεγάλες οι διαφοροποιήσεις και τονίζω αφορά μόνο τους 8.000 μεγαλοιδιοκτήτες οι οποίοι είχαν περιουσία με τιμές του 1980 πάνω από € 170 χιλ. Το 99% του πληθυσμού θα εξακολουθεί να μην πληρώνει», είπε. Από το μέτρο αυτό η κυβέρνηση είχε δηλώσει παλαιότερα ότι αναμένεται να εισπράξει πρόσθετα έσοδα €10 εκ. Αύριο θα κατατεθεί σχετικό νομοσχέδιο στη βουλή από το υπουργείο Εσωτερικών.

Τεχνικά σε επιτήρηση

Εξάλλου, ερωτηθείς εάν με τα μέτρα αυτά η Κύπρος θα βγει από την επιτήρηση, ο κ. Σταυράκης είπε ότι όλες οι χώρες της Ευρωζώνης έχουν μπει τεχνικά σε επιτήρηση και ότι η Κύπρος ήταν η τελευταία χώρα που μπήκε μαζί με τη Δανία και τη Φινλανδία.

Υπενθυμίζοντας το θόρυβο που προκλήθηκε γύρω από το θέμα, ο κ. Σταυρακης είπε ότι «στο τέλος και εδώ η Κυβέρνηση έχει επιβεβαιωθεί, ότι είναι καθαρά μια τεχνική διαδικασία η οποία απλώς μας βάζει ένα στόχο, μέχρι το 2012 να μειώσουμε το έλλειμμά μας κάτω από το 3%».

«Και βλέπετε πως η κυβέρνηση εδώ και αρκετούς μήνες και παράλληλα και άσχετα με την πιθανότητα αυτής της τεχνητής επιτήρησης προβαίνει από μόνη της στις σωστές ενέργειες και πολιτικές για να βελτιώσουμε τα δημόσια οικονομικά και να μην μας τα επιβάλλουν άλλοι όπως στην περίπτωση της Ελλάδας», είπε.

Ερωτηθείς αν η προτροπή της Κομισιόν για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά 1,75% μέχρι το 2012 είναι εφικτή, ο κ. Σταυράκης ανέφερε «σίγουρα».

«Από το 6% για το 2011 θέλουν μειωθεί στο 4,25%. Η προσπάθεια η δική μας είναι από φέτος το 6% το οποίο προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ει δυνατόν αν εγκριθεί αυτό το πακέτο μέτρο να είναι ελαφρώς καλύτερο. Αρα προσπάθειά μας είναι να ξεπεράσουμε αυτούς τους φιλόδοξους στόχους που μας έχει βάλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπ»', είπε.

Σε παρέμβασή του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου και απαντώντας σε ερώτηση αν στο πλαίσιο της μείωσης των λειτουργικών δαπανών έγινε σκέψη για μείωση των επιδομάτων προς τους αιτητές ασύλου όπως έπραξαν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ο Εκπρόσωπος απάντησε ότι στο θέμα «υπάρχει πολύ μεγάλη παραπληροφόρηση που κάποιοι σκόπιμα κάνουν».

«Κυκλοφορούν», συνέχισε, «στο διαδίκτυο κάτι επιταγές που δεν αφορούν τα επιδόματα ενός μηνός, αλλά αποτελούν επιδόματα μερικών μηνών και προσπαθούν λίγο πολύ ορισμένοι να περάσουν το λανθασμένο μήνυμα ότι αποτέλεσμα των δυσκολιών που αντιμετωπίζουμε στην οικονομία είναι τα επιδόματα λίγο πολύ που παίρνουν με βάση ευρωπαϊκές οδηγίες τις οποίες εφαρμόζουμε πλήρως στην Κύπρο, ξένοι μετανάστες στην Κύπρο».

Σε παρατήρηση ότι στην Αγγλία μειώθηκαν τα επιδόματα, ο κ. Στεφάνου επεσήμανε πως στην Αγγλία δεν έχουν μόνο μειώσει επιδόματα, αλλά «έχουν μειώσει μισθούς, έχουν αφαιρέσει μειώσει χορηγίες και έχουν κάνει μια σειρά από επώδυνα μέτρα, όπως και σε πολλές άλλες χώρες της ΕΕ»

«Στην Κύπρο δεν έχουμε μειώσει μισθούς. Εδώ δεν έχουμε αφαιρέσει επιδόματα, εδώ δεν έχουμε αυξήσει φόρους», είπε, προσθέτοντας ότι «θα ήταν καλό να φέρουμε ένα κατάλογο χωρών μελών της ΕΕ για την αύξηση φορολογιών που έχουν κάνει με στόχο να αυξήσουν τα έσοδά τους για να μπορέσουν να συντηρήσουν τα δημόσια οικονομικά».

«Απευθυνόμαστε στους έχοντες και κατέχοντες όπως σήμερα έχει κάνει το Υπουργικό Συμβούλιο με τη ελαφριά αύξηση του εταιρικού φόρου μέσα στα πλαίσια της αλληλεγγύης, έτσι ώστε να μην χρειαστεί να πάρουμε άλλα πιο επώδυνα μέτρα και να μη έχουμε και εμείς την κατάσταση που υπάρχει σε κάποιες άλλες χώρες όπως την Ελλάδα», κατέληξε.

source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |