Wednesday, June 16, 2010

Γλίτωσαν από AIG


Γλίτωσαν από AIG

Η διάσωση της Αmerican International Group από την αμερικανική κυβέρνηση απελευθέρωσε τις ευρωπαϊκές τράπεζες από την ανάγκη να συγκεντρώσουν κεφάλαια, ύψους 16 δισ. δολαρίων, στη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης, όπως διαπιστώνει πάνελ του αμερικανικού Κογκρέσου.

Η ABN Amro Holding και η Danske Bank -ο μεγαλύτερος τραπεζικός όμιλος της Δανίας- ήταν μεταξύ των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που είχαν αγοράσει τα περισσότερα παράγωγα από την AIG, περιορίζοντας τα αποθέματα για την κάλυψη επενδυτικών ζημιών, όπως αναφέρεται στη σχετική έκθεση του πάνελ.

Η ΑΒΝ Amro ενδεχομένως να έπρεπε να συγκεντρώσει μέχρι και 3,5 δισ. δολάρια στην περίπτωση που χρεοκοπούσε η AIG το 2008, ενώ η Danske Bank θα βρισκόταν αντιμέτωπη με ζημίες άνω των δύο δισ. δολαρίων.

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα έπρεπε να στραφούν στις αγορές για άντληση κεφαλαίων, σε μια εποχή που θα ήταν σχεδόν αδύνατο να συγκεντρωθούν τόσο μεγάλα κεφάλαια, επισημαίνει ο Τζόναθαν Χάτσερ, αναλυτής της Jefferies Group και πρώην εξεταστής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC).

Η ομοσπονδιακή τράπεζα της Νέας Υόρκης είχε λάβει υπόψη τις συνέπειες από την κατάρρευση της AIG στους μεγαλύτερους τραπεζικούς ομίλους της Ευρώπης λίγες ημέρες πριν από τη διάσωσή της, το Σεπτέμβριο του 2008, αναφέρεται στη σχετική έκθεση. Το συνολικό μέγεθος ενεργητικού των ευρωπαϊκών τραπεζών που ασφάλιζε η AIG συρρικνώθηκε στα 109,4 δισ. δολάρια, με το μεγαλύτερο μέρος να αφορά εταιρικό χρέος.

source: naftemporiki.gr

No comments:

Share |