Wednesday, June 16, 2010

Ρωσία: Μειώνει τις προβλέψεις για την ανάπτυξη η Παγκόσμια Τράπεζα


Ρωσία: Μειώνει τις προβλέψεις για την ανάπτυξη η Παγκόσμια Τράπεζα


ΜΟΣΧΑ (Dow Jones)—Η οικονομία της Ρωσίας θα αναπτυχθεί με μικρότερο ρυθμό από ότι αναμενόταν έως σήμερα, καθώς τα προβλήματα κρατικού χρέους της Ευρωζώνης αυξάνουν τους πτωτικούς κινδύνους για την οικονομία και περιορίζουν τις τιμές πετρελαίου, ανέφερε η Παγκόσμια Τράπεζα σε σημερινή της έκθεση.

Ωστόσο, ο αντίκτυπος της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους για τη Ρωσία αναμένεται να είναι μικρός, εξαιτίας του χαμηλού κρατικού χρέους της χώρας και των περιορισμένων οικονομικών δεσμών με τις χώρες που πλήττονται από την κρίση, αναφέρεται στην έκθεση.

Η Παγκόσμια Τράπεζα μειώνει τις προβλέψεις για την ανάπτυξη της οικονομία της Ρωσίας το 2010 στο 4,5%, έναντι της προηγούμενης εκτίμησης για 5%-5,5%. Παρ’ όλα αυτά, αναβαθμίζει τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη του 2011 στο 4,8% από 3,5%.

Η μείωση της πρόβλεψης για το 2010 είναι ανάλογη των προβλέψεων της κυβέρνησης για ανάπτυξη 4% αυτό το χρόνο.

«Η πιθανή εξάπλωση της κρίσης κρατικού χρέους στην Ευρώπη θα μπορούσε να μεταδώσει νέες εντάσεις στη Ρωσία μέσω δύο σημαντικών παραγόντων: των τιμών πετρελαίου και των κεφαλαιακών εισροών», σημειώνεται στην έκθεση.

Ωστόσο, «το δημοσιονομικό και χρεωστικό outlook της Ρωσίας είναι πολύ πιο πιεστικό από άλλες χώρες, ενώ η εμπορική δραστηριότητα με τις χώρες που έχουν δεχτεί πλήγμα είναι σχετικά μικρή», περιορίζοντας κάθε πιθανή πτωτική τάση.

Η ανάκαμψη της Ρωσίας από την πιο σφοδρή οικονομική κρίση των τελευταίων 15 ετών θα είναι «ανώμαλη», με την οικονομική ανάπτυξη να επηρεάζεται κατά κύριο λόγο από την αύξηση της καταναλωτικής δραστηριότητας.

Η ανεργία, την οποία ο πρόεδρος Dmitry Medvedev χαρακτήρισε ένα από τα πιο πιεστικά προβλήματα της Ρωσίας, θα διατηρηθεί μεταξύ 8%-9% για το υπόλοιπο του έτους, σύμφωνα με την έκθεση.

source: capital.gr

No comments:

Share |