Tuesday, April 6, 2010

Παιχνίδι φημών ανεβάζει τα spreads


Παιχνίδι φημών ανεβάζει τα spreads



Στο υψηλότερο επίπεδο από τις 8 Φεβρουαρίου εκτινάχθηκαν τα spreads των ελληνικών 10ετών ομολόγων, κοντά στις 370 μονάδες βάσης, μετά το δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα θέλει να τροποποιήσει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. και να παρακάμψει το ΔΝΤ.

Η διαφορά απόδοσης του ελληνικού τίτλου έναντι του αντίστοιχου γερμανικού εκτινάσσεται έως τις 380 μονάδες βάσης (3,8%) ενώ ανοδικά κινούνται και τα spreads πιο βραχυχρόνιων εκδόσεων. Το spread του 2ετούς τίτλου διαμορφώνεται στις 524 μονάδες, του 5ετούς στις 420 μονάδες, ενώ το spread του 5ετούς εκτινάσσεται σε επίπεδα ανώτερα του 5%, στις 524 μονάδες.

Το Market News International, επικαλούμενο ανώτατες κυβερνητικές πηγές της Ελλάδας, ανέφερε σε δημοσίευμά του ότι η Ελλάδα επιθυμεί τροποποίηση της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., προκειμένου να παρακάμψει την οικονομική συνεισφορά από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, οι κυβερνητικές πηγές σημείωσαν πως η στροφή αυτή στη στάση της κυβέρνησης έρχεται λόγω των πληροφοριών που λαμβάνει ο πρωθυπουργός από το ΔΝΤ σχετικά με τα πιθανά μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις που θα ζητηθούν ως αντάλλαγμα για την οικονομική στήριξη. Όπως επισήμανε η ίδια πηγή, τα μέτρα είναι σκληρά και ενδεχομένως να οδηγήσουν σε κοινωνικές και πολιτικές αναταραχές και για τον λόγο αυτόν πολλά μέλη της κυβέρνησης εκφράζουν την αντίθεσή τους στη συνεισφορά από το ΔΝΤ.


Σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται το Market News International, η ελληνική κυβέρνηση θα ζητήσει πιο ξεκάθαρο μηχανισμό, χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ, ο οποίος θα είναι ταχύτερος και θα απαντά άμεσα στο επίσημο αίτημα μιας χώρας για οικονομική στήριξη.

Το δημοσίευμα αυτό διαψεύδεται από την ελληνική πλευρά, με τη "Wall Street Journal" να αναφέρει ότι ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε πως η Ελλάδα επιθυμεί να υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια σχετικά με το πώς οποιοδήποτε πακέτο στήριξης, στο οποίο θα εμπλέκεται και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, θα λειτουργήσει, ωστόσο δεν σχεδιάζει να ζητήσει επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας.

Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών σε δήλωσή του στο Reuters σημείωσε: "Δεν υπάρχει αίτημα από την Ελλάδα για επαναδιαπραγμάτευση της στήριξης. Υπάρχει συμφωνία για τον μηχανισμό στήριξης και μένουμε σε αυτήν".

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από την πλευρά της, δήλωσε ότι "δεν έχει κανένα σχόλιο" σχετικά με το δημοσίευμα που φέρει την Ελλάδα να προσπαθεί να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους του πακέτου στήριξης, μεταδίδει το Reuters.

source: euro2day.gr

No comments:

Share |