Tuesday, April 6, 2010

Η Ελλάδα δεν επιθυμεί παράκαμψη του ΔΝΤ - Έφτασε στις 407 μ.β. το spread - Κάτω από τα 1,34 δολάρια το ευρώ

Η Ελλάδα δεν επιθυμεί παράκαμψη του ΔΝΤ - Έφτασε στις 407 μ.β. το spread - Κάτω από τα 1,34 δολάρια το ευρώ

Στις 407 μονάδες βάσης εκτοξεύτηκε, νωρίτερα, το spread, αφού στο επίκεντρο των διεθνών μέσων ενημέρωσης βρίσκεται και πάλι το ελληνικό ζήτημα, καθώς νέα στοιχεία φαίνεται να έρχονται στην επιφάνεια. Αυτή την ώρα κινείται στις 392 μ.β., με το ευρώ να παραμείνει κάτω από τα 1,34 δολάρια έναντι του αμερικανικού νομίσματος.

«Ουδέποτε υπήρξε οποιαδήποτε ενέργεια εκ μέρους της χώρας μας για την αλλαγή των όρων της πρόσφατης συμφωνίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το μηχανισμό στήριξης», ξεκαθάρισε ο ΥΠΟΙΚ Γ. Παπακωνσταντίνου, διαψεύδοντας δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο η Αθήνα επιδιώκει τροποποίηση της συμφωνίας της 25ης Μαρτίου.

«Η συμφωνία είναι σημαντική τόσο για την Ευρώπη όσο και για την Ελλάδα, γιατί προσδιορίζει τις συνθήκες υπό τις οποίες μία χώρα, θα στηριχθεί υπό συγκεκριμένους όρους από τους εταίρους της», πρόσθεσε.

«Έχουμε επανειλημμένα διευκρινίσει η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει την ενεργοποίηση αυτού του μηχανισμού», τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Είπε ακόμα πως η κυβέρνηση συνεχίζει την υλοποίηση του Προγράμματος Σταθερότητας «χωρίς καμία απολύτως παρέκκλιση» και ότι η δημοσιονομική πορεία της χώρας μας εξαρτάται από την υλοποίηση του ΠΣΑ.

Επιπλέον, ο υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε ότι «ο προϋπολογισμός εκτελείται κανονικά και εντός του στόχου που έχει τεθεί ενώ έχουν ήδη δρομολογηθεί ριζικές διαρθρωτικές αλλαγές στο φορολογικό σύστημα, τον τρόπο κατάρτισης και εκτέλεσης του προϋπολογισμού, το ασφαλιστικό, τη λειτουργία του κράτους, και την απελευθέρωση του αναπτυξιακού δυναμικού της χώρας».

«Οι αλλαγές αυτές διασφαλίζουν την μείωση του δημοσίου ελλείμματος, τον έλεγχο της πορείας του δημόσιου χρέους, αλλά και την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας», κατέληξε.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters που επικαλείται δηλώσεις αξιωματούχου της ελληνικής κυβέρνησης στο Market News International, η Ελλάδα επιθυμεί τροποποίηση του μηχανισμού διάσωσης που αποφάσισαν στις 25 Μαρτίου οι Ευρωπαίοι ηγέτες, προκειμένου να «παρακαμφθεί» η εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και τα σκληρά μέτρα που το τελευταίο ενδεχομένως να επιβάλλει στην ελληνική κυβέρνηση. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Έλληνας Πρωθυπουργός εμφανίζεται ιδιαίτερα ανήσυχος, καθώς η συμμετοχή του ΔΝΤ στο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας θα συνοδεύεται από νέο – πιο σκληρό – πακέτο μέτρων, γεγονός που θα προκαλέσει μεγάλες κοινωνικές αναταραχές στη χώρα.

Την ίδια ώρα, το ράλι των spread ενισχύουν και κάποιες άλλες πληροφορίες που κάνουν λόγο για αποκλίσεις στον υπολογισμό του ελλείμματος του προϋπολογισμού του 2009 μεταξύ Βρυξελλών και Αθήνας, καθώς τα στελέχη της κοινοτικής στατιστικής υπηρεσίας Eurostat διαπιστώνουν ότι ενδεχομένως έκλεισε την περασμένη χρονιά πάνω από το 14% του ΑΕΠ, αντί του 12,7%, όπως υπολογίζει επισήμως το υπουργείο Οικονομικών. Διαφορές υπάρχουν και στις προβλέψεις για τη συρρίκνωση της οικονομίας το 2010. Το υπουργείο Οικονομικών δείχνει να αναπροσαρμόζει την πρόβλεψη για ύφεση στο 2% περίπου, από 0,3% προηγουμένως. Στελέχη της Κομισιόν εκτιμούν ότι η μείωση του ΑΕΠ ίσως και να ξεπεράσει φέτος το 3% του ΑΕΠ.

Διαψεύδει το υπουργείο Οικονομικών

Η Ελλάδα επιθυμεί να υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια σχετικά με το πώς το οποιοδήποτε πακέτο στήριξης στο οποίο θα εμπλέκεται και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, θα λειτουργήσει, ωστόσο δεν σχεδιάζει να ζητήσει επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας, σύμφωνα με δήλωση ανώτατου κυβερνητικού αξιωματούχου, αναφέρει την ίδια ώρα η Wall Street Journal.

Από την πλευρά της η Κομισιόν δεν θέλησε να προβεί σε κανένα σχόλιο σχετικά με τα ανωτέρω δημοσιεύματα. Η εκπρόσωπος τύπου της Κομισιόν Amelia Torres είπε κατά τη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων ότι δεν σχολιάζει τα δημοσιεύματα.

Εν τω μεταξύ, κλιμάκιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αναμένεται στη χώρα μας αύριο Τετάρτη 7 Απριλίου, προκειμένου να προσφέρει τεχνική βοήθεια για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Το κλιμάκιο θα έχει επαφές με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, ενώ σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες στο επίκεντρο θα τεθεί και η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που προωθεί η κυβέρνηση.

Εξάλλου, στις αρχές Μαΐου αναμένεται στην Αθήνα το μεικτό κλιμάκιο των ελεγκτών της Κομισιόν, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ενόψει της έκθεσης προόδου για το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, στις 16 Μαΐου.

Υπενθυμίζεται ότι τη Μεγάλη Πέμπτη το ΔΝΤ συνεδρίασε στην Ουάσιγκτον. Κατά γενική ομολογία, η σύσκεψη του ΔΝΤ ολοκληρώθηκε με ικανοποιητικά αποτελέσματα όσον αφορά την εικόνα της Ελλάδας και την ικανότητα της να τα βγάλει πέρα μόνη της. Σύμφωνα με πληροφορίες τα στελέχη του ταμείου ενημέρωσαν τα μέλη του εκτελεστικού γραφείου για την οικονομική κατάσταση της χώρας, τα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης που


Η Ελλάδα θα εκδώσει ομολογιακό δάνειο στις ΗΠΑ, αναφέρουν οι Financial Times

Εντός του μήνα η Ελλάδα θα προχωρήσει στην έκδοση ομολογιακού δανείου πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων στις ΗΠΑ, «πουλώντας τον εαυτό της για πρώτη φορά ως αναδυόμενη αγορά», την ώρα που η ζήτηση για ελληνικά ομόλογα στην Ευρώπη μειώνεται, με φόντο τις διευρυμένες ανησυχίες για το ελληνικό χρέος. Τα ανωτέρω αναφέρουν σήμερα οι Financial Times, αναπαράγοντας ένα ήδη γνωστό θέμα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας, η Αθήνα αναμένεται να στραφεί στους Αμερικανούς επενδυτές, με φόντο τις δανειακές ανάγκες της χώρας για το Μάιο, οι οποίες και ανέρχονται σε περίπου 10 δισ. ευρώ (13,5 δισ. δολάρια).

Επικαλούμενοι ανώνυμη κυβερνητική πηγή, οι FT αναφέρουν ότι ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου θα διοργανώσει roadshow στις ΗΠΑ μετά τις 20 Απριλίου, ενώ δεν πρόκειται να μεταβεί στη συνέχεια στην Ασία, όπως αρχικά σχεδίαζε.

Κάτω από τα 1,34 δολάρια το ευρώ

Κάτω από τα 1,34 δολάρια κινείται σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου, στον απόηχο της αβεβαιότητας σχετικά με τα δημοσιονομικά προβλήματα χωρών της Ευρωζώνης, όπως η Ελλάδα.

Αναλυτικά, το ευρώ υποχωρεί κατά 0,9% στα 1,3360 δολάρια, από τα επίπεδα των 1,3484 δολαρίων χθες και στα 125,69 γιεν από τα 127,17 γιεν τη Δευτέρα.

Ο δείκτης δολαρίου διαμορφώνεται στις 81,45 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 0,44%, έναντι των 81,110 μονάδων.

source: reporter.gr

No comments:

Share |