Tuesday, April 6, 2010

Οι εταιρείες προχωρούν σε αγορές ιδίων μετοχών

Οι εταιρείες προχωρούν σε αγορές ιδίων μετοχών


Οι εταιρείες δίνουν και πάλι δισεκατομμύρια δολάρια για την επαναγορά ιδίων μετοχών, χρησιμοποιώντας ποσά-ρεκόρ σε μετρητά ώστε να προσφέρουν μια γρήγορη ανταμοιβή για τους μετόχους. Οι εισηγμένες των ΗΠΑ έχουν εξαγγείλει σχέδια για την επαναγορά μετοχών αξίας 106,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις αρχές του 2010, σύμφωνα με την TrimTabs Investment Research. Αντίθετα, για όλο το 2009 οι εταιρείες ανακοίνωσαν σχέδια για επαναγορά μετοχών αξίας 132,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων .

Τις τελευταίες εβδομάδες, η Raytheon (RTN), τα Starbucks (SBUX), και η PepsiCo (PEP) ενίσχυσαν τα σχέδιά τους για επαναγορές. Στις 15 Μαρτίου, η PepsiCo υποσχέθηκε επιπλέον 15 δισεκατομμύρια δολάρια για την επαναγορά ιδίων μετοχών μέχρι τον Ιούνη του 2013, ανεβάζοντας ταυτόχρονα το μέρισμά της κατά 7%. «Η δράση του συμβουλίου αντικατοπτρίζει τη συνεχιζόμενη εμπιστοσύνη στην ανάπτυξη της επιχείρησής μας και τη δέσμευσή μας για παροχή μεγάλων κερδών σε μετρητά προς τους μετόχους μας,» δήλωσε ο Πρόεδρος και Chief Executive Indra Nooyi σε μια δήλωση. Η Raytheon αύξησε το μέρισμά της και είπε ότι θα αγοράσει μετοχές της αξίας 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Στις 24 Μαρτίου, τα Starbucks επέκτειναν το πρόγραμμα επαναγοράς και ανακοίνωσε το πρώτο μέρισμά της.

Θεωρητικά, η επαναγορά ιδίων μετοχών προσθέτει αυξητικές πιέσεις επί των τιμών των μετοχών, ενώ ταυτόχρονα ενισχύει και τα κέρδη ανά μετοχή, μειώνοντας τον αριθμό των μετοχών που είναι σε κυκλοφορία. Μπορούν επίσης να δείξουν την έλλειψη πιο παραγωγικών τρόπων χρήσης των μετρητών. «Το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών αντιπροσωπεύει μια αποτυχία της διοίκησης να βρει ελκυστικές επενδύσεις εσωτερικά,» λέει ο John Brady, senior vice president στην MF Global (MF).

Οι εταιρείες δεν υπόσχονται απλά να επαναγοράσουν ιδίες μετοχές. Κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2009, οι εταιρίες του S&P 500 όντως προχώρησαν σε επαναγορά μετοχών ύψους 47,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, 37,2% υψηλότερα από το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με στοιχεία της Standard&Poor΄s (MHP) που δημοσιεύτηκαν στις 29 του Μάρτη.

Τόσο οι ανακοινώσεις για επαναγορά όσο και οι επαναγορές που έλαβαν χώρα είναι αρκετά κάτω από τον ταχύ ρυθμό των επαναγορών το 2007. Οι αγορές μετοχών το τελευταίο τρίμηνο ήταν 72% κάτω από την επαναγορά ιδίων μετοχών ύψους 172 δισεκατομμυρίων δολαρίων το τρίτο τρίμηνο του 2007, ποσό ρεκόρ για ένα τρίμηνο. Σε όλο το 2007, οι εταιρείες ανακοίνωσαν επαναγορές ύψους 809,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ στην πραγματικότητα αγόρασαν μετοχές ύψους 589,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Αν τα τελευταία νέα και δεδομένα υποδεικνύουν πως οι εταιρείες επιστρέφουν στην επαναγορά, μία εξήγηση είναι τα ποσά-ρεκόρ σε μετρητά στους εταιρικούς τους ισολογισμούς, λένε οι ειδικοί της αγοράς. «Τα εταιρικά κέρδη ανακάμπτουν παρά πολύ, και έχουν τα χρήματα,», λέει ο Mike O΄Rourke, επικεφαλής στρατηγικής ανάλυσης στη χρηματιστηριακή BTIG στη Νέα Υόρκη. Κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2009, τα μέσα κέρδη για τον S&P 500 αυξήθηκαν 97,9% από το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με το Bloomberg. Η Standard&Poor΄s εκτιμά ότι οι εταιρείες του S&P 500 είχαν 831 δισεκατομμύρια δολάρια διαθέσιμα στο τέλος του 2009, σύμφωνα με ένα τρόπο μέτρησης που αποκλείει επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, χρηματοοικονομικές, και εταιρείες μεταφορών, οι οποίες συνήθως κατέχουν πολλά μετρητά διαθέσιμα για τις δραστηριότητές τους. Παρά τη σκληρή ύφεση, τα ταμειακά διαθέσιμα είναι 27% υψηλότερα από τα τέλη του 2008. Όλα αυτά τα μετρητά προέρχονται από μια ποικιλία πηγών: Οι εταιρείες έχουν μειώσει δραστικά τις δαπάνες, ακύρωσαν τις κεφαλαιακές δαπάνες, εκδίδουν νέες μετοχές, και αξιοποιούν τα χαμηλά επιτόκια για να δανειστούν χρήματα.

Οι εταιρείες δεν έχουν «αρκετή εμπιστοσύνη στην ανάκαμψη» για να ξεκινήσουν να δαπανούν για αμετάκλητα στοιχήματα όπως εξαγορές ή μεγάλα project, λέει ο Vincent Deluard, στρατηγικός αναλυτής παγκόσμιων μετοχών της TrimTabs. Τα τριμηνιαία μερίσματα, μια άλλη μέθοδος για την επιβράβευση των μετόχων, έχουν ένα μειονέκτημα για τις επιχειρήσεις: Μόλις αυξηθούν, υπάρχει η προσδοκία πως τα μερίσματα θα καταβάλλονται τακτικά κάθε τρίμηνο. Άλλως, η αγορά θα μπορούσε να τιμωρήσει «σκληρά» τις μετοχές των εταιρειών. Τα σχέδια επαναγοράς -τα οποία εκτείνονται σε διάστημα ενός έτους ή περισσότερο, συχνά χωρίς κάποιο χρονοδιάγραμμα αγοράς - παρέχουν στις επιχειρήσεις πολύ μεγαλύτερη ευελιξία. Επιπλέον, οι εταιρείες δεν έχουν την υποχρέωση να αγοράσουν όλες τις μετοχές που λένε ότι θα αγοράσουν, κάτι που δίνει ευελιξία στο management με τα μετρητά. «H επαναγορά είναι ο ευκολότερος τρόπος για να επιστρέψουν μετρητά στους μετόχους χωρίς να δεσμεύονται για τίποτα,» λέει ο Deluard.

Δεδομένων των ανησυχιών για την οικονομία, οι επιχειρήσεις εξακολουθούν να είναι επιφυλακτικές σχετικά με τη χρήση των μετρητών τους, συμπεριλαμβανομένης της επαναγοράς. Ακόμη και με την ανάκαμψη της επαναγοράς ιδίων το τελευταίο τρίμηνο, οι μετοχές στον S&P 500 αυξήθηκαν, επισημαίνει ο Howard Silverblatt, επικεφαλής αναλυτής της S&P. «Οι επιχειρήσεις θα χρειαστούν κάποια τρίμηνα για να δουν πως τα πράγματα είναι καλύτερα,» λέει. Αν υποθέσουμε ότι η οικονομία συνεχίζει να ανακάμπτει, αναμένει πως οι εταιρείες θα περιμένουν μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του 2010 πριν από τη λήψη σταθερών δεσμεύσεων για αγορές μετοχών, κεφαλαιακές δαπάνες, ή μερίσματα. (Ο Silverblatt συμβάλλει στο blog Investing Insights του Bloomberg BusinessWeek.)

Οι επενδυτές και τα στελέχη έχουν λόγους να ελπίζουν πως θα βρεθούν καλύτερες χρήσεις για τα μετρητά καθώς η οικονομία ανακάμπτει. Οι εταιρείες των ΗΠΑ έχουν ένα «άσχημο» ιστορικό αγοράς μετοχών κατά τρόπο που να παρέχει στους μετόχους μακροπρόθεσμες παροχές, λέει ο Brady. Ένας κύριος λόγος είναι το κακό timing για αυτές τις αγορές. Σκεφτείτε ότι οι επαναγορές ρεκόρ ύψους 172 δισεκατομμυρίων σημειώθηκαν κατά το τρίτο τρίμηνο του 2007, το οποίο ολοκληρώθηκε μόλις ημέρες πριν ο S&P 500 να φτάσει στα ιστορικά υψηλά στις 9 Οκτωβρίου 2007. Οι εταιρείες αγόρασαν ακριβά: Ο S&P υποχώρησε κατά 57% τους επόμενους 17 μήνες. Όταν οι σημαντικοί δείκτες μετοχών έπεσαν κατακόρυφα κατά το πρώτο τρίμηνο του 2009, οι εταιρείες του S&P 500 εξαγόρασαν μετοχές αξίας μόλις 24,2 δισεκατομμυρίων.

Οι επενδυτές ξέρουν πως πρέπει να αγοράζουν χαμηλά και να πωλούν υψηλά. Όταν πρόκειται για επαναγορές, η πρόσφατη ιστορία δείχνει πως οι αμερικανικές εταιρείες κάνουν το αντίθετο. Κατά την πτώση των χρηματιστηριακών αγορών, όπως συνέβη πριν από ένα χρόνο, τα επιφυλακτικά στελέχη μειώνουν τις δαπάνες για τα πάντα, συμπεριλαμβανομένης της επαναγοράς των μετοχών. Μόνο όταν η οικονομία ανθεί -και οι μετοχές είναι ακριβές- στρέφονται οι managers στην επαναγορά ιδίων μετοχών.

source: capital.gr

No comments:

Share |