Tuesday, April 6, 2010

Πάνω από τα $8.000 ο χαλκός στο Λονδίνο

Πάνω από τα $8.000 ο χαλκός στο Λονδίνο


Σε επίπεδα άνω των 8.000 δολαρίων διαπραγματεύεται το τρίμηνο προθεσμιακό συμβόλαιο του χαλκού στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου (LMΕ), για πρώτη φορά από την κατάρρευση της Lehman Brothers.

Συγκεκριμένα, η τιμή του μετάλλου ενισχύεται σήμερα έως και 1,5% στα 8.001 δολ. ανά μετρικό τόνο.

Αναλυτές αποδίδουν την άνοδο της τιμής του μετάλλου στην αύξηση της ζήτησης, λόγω της ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας και αναμένουν ότι αργά ή γρήγορα ανάλογα ανοδική πορεία θα ακολουθήσουν και άλλα μέταλλα, όπως το νικέλιο και ο ψευδάργυρος.

Σε δηλώσεις του σε ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο αναλυτής της Barclays Capital στη Σιγκαπούρη, Yingxi Yu, ανέφερε ότι ο οίκος έχει αναθεωρήσει ανοδικά τις εκτιμήσεις του για το χαλκό, λαμβάνοντας υπόψη ότι η τιμή του θα ξεπεράσει τα 8.000 δολάρια εντός του α’ τριμήνου, ενώ ο επικεφαλής ανάλυσης της JPMorgan στο Τόκιο, Jesper Koll, ανέφερε ότι «βρισκόμαστε στο πρώτο από τα τρία στάδια μίας πολύ ισχυρής και βιώσιμης ανάκαμψης». «Εδώ στην Ασία τα πράγματα εξελίσσονται πάρα πολύ γρήγορα», είπε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι ο χαλκός έφτασε να διαπραγματεύεται στα 8.940 δολάρια/ μετρικό τόνο στις 2 Ιουλίου του 2008, δύο μήνες πριν την κατάρρευση της Lehman. Στους πεντέμισι μήνες που ακολούθησαν, η τιμή του υποχώρησε συνολικά κατά 68%.

source: capital.gr

No comments:

Share |