Thursday, April 8, 2010

S&P: Κίνδυνος υποβάθμισης για Ελλάδα


S&P: Κίνδυνος υποβάθμισης για Ελλάδα


«Η Ελλάδα κινδυνεύει με υποβάθμιση, αν διατηρηθεί υψηλό το κόστους δανεισμού της και η κυβέρνηση αποκλίνει των στόχων του προγράμματος σταθερότητας» δήλωσε σήμερα αναλυτής της Standard & Poor΄s, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της χώρας, ο αναλυτής του οίκου Marko Mrsnik είπε: «Όχι, στα τρέχοντα επίπεδα αξιολόγησης, ο κίνδυνος χρεοκοπίας είναι ακόμη πολύ χαμηλός».

O ίδιος ανέφερε ότι η αξιολόγηση της Ελλάδας εξαρτάται από την πιστή εφαρμογή του προγράμματος σταθερότητας και από το κατά πόσο ο ρυθμός ανάπτυξης θα μπορέσει να στηρίξει τις προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγίανσης.

«Αν, παρόλα ταύτα, το υψηλό κόστος δανεισμού διατηρηθεί και δεν αντιμετωπιστεί η συνεπακόλουθη απόκλιση από το πρόγραμμα σταθερότητας, αυτό θα καθυστερούσε, κατά την άποψή μας, την αντιστροφή της πορείας του δημόσιου χρέους και θα μπορούσε να οδηγήσει σε χαμηλότερη αξιολόγηση».

Υπενθυμίζεται ότι η S&P επιβεβαίωσε την αξιολόγηση BBB+ για την Ελλάδα τον προηγούμενο μήνα, αλλά προειδοποίησε ότι παραμένει ο κίνδυνος υποβάθμισης της χώρας εντός των επόμενων 18-24 μηνών, αν αποτύχει η εφαρμογή του προγράμματος σταθερότητας.

source: capital.gr

No comments:

Share |