Thursday, April 8, 2010

FT: Καταθέσεις 10 δισ. έφυγαν από την Ελλάδα


FT: Καταθέσεις 10 δισ. έφυγαν από την Ελλάδα



Για φυγή καταθέσεων από την Ελλάδα, ύψους πολλών δισ. ευρώ, λόγω του φόβου που δημιουργεί η αυξημένη αβεβαιότητα για τη χώρα, κάνουν λόγο οι "Financial Times".

Σύμφωνα με στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, τα οποία επικαλούνται οι "F.T.", οι Έλληνες καταθέτες, κατά τους πρώτους δύο μήνες του 2010, μετέφεραν στο εξωτερικό καταθέσεις ύψους περίπου 10 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν σε 4,5% περίπου του συνόλου του τραπεζικού συστήματος.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι "F.T.", τραπεζίτης δήλωσε ότι η μεταφορά των καταθέσεων αντανακλά "την ανησυχία των εύπορων Ελλήνων σχετικά με τη διατήρηση καταθέσεων στην Ελλάδα, δεδομένης της αυξημένης αβεβαιότητας".

Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, πολλοί καταθέτες επέλεξαν να μεταφέρουν τα κεφάλαιά τους προς τις θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών εκτός Ελλάδος, σε χώρες όπως η Κύπρος και το Λουξεμβούργο, ενώ άλλοι επέλεξαν να μεταφέρουν κεφάλαια σε εγχώριες θυγατρικές ξένων τραπεζών.

Η ίδια πηγή σημείωσε όμως πως "αναμένουμε αυτά τα κεφάλαια να επιστρέψουν (στην Ελλάδα) μόλις επιλυθεί η κρίση".

Αρκετοί τραπεζίτες, πάντως, διέψευσαν τις φήμες ότι οι καταθέτες βγάζουν τα χρήματά τους από τους καταθετικούς λογαριασμούς και είτε τα μεταφέρουν σε τραπεζικές θυρίδες είτε τα βάζουν κάτω από το... στρώμα.

source: euro2day.gr

No comments:

Share |