Thursday, April 8, 2010

ΕΚΤ: Διατηρεί στο 1% το βασικό της επιτόκιο


ΕΚΤ: Διατηρεί στο 1% το βασικό της επιτόκιο

Στο 1% διατήρησε το βασικό της επιτόκιο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η απόφαση ήταν αναμενόμενη από τους 45 οικονομολόγους που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires. Η πλειοψηφία αυτών εκτιμά πως το ύψος των επιτοκίων θα μείνει αμετάβλητο στο σύνολο του 2010.

Παράλληλα, η νομισματική αρχή διατήρησε το επιτόκιο διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης στο 1,75% και το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων στο 0,25%.

Για μετριοπαθή ρυθμό οικονομικής ανάκαμψης το 2010 και χαμηλές πληθωριστικές πιέσεις έκανε λόγο ο Jean Claude Trichet στο πλαίσιο της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου που ακολουθεί την απόφαση της ΕΚΤ για το ύψος του βασικού επιτοκίου αναχρηματοδότησης.

Ο χαμηλός πληθωρισμός στηρίζει την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, ωστόσο η συρρίκνωση της κατανάλωσης αλλά και τα χαμηλά επίπεδα βιομηχανικής παραγωγής καθιστούν αδύναμη τη βιομηχανική δραστηριότητα, σύμφωνα με τον επικεφαλής της EKT. Η απομόχλευση και η χαμηλή επενδυτική επενδυτική δραστηριότητα έρχονται να προστεθούν στους παράγοντες που επιβραδύνουν την οικονομική ανάκαμψη.

Αδύναμη αναμένεται παράλληλα να παραμείνει η πιστωτική ανάπτυξη στον ιδιωτικό τομέα.

Το επίπεδο των επιτοκίων εξακολουθεί να κρίνεται ενδεδειγμένο, ενώ η ΕΚΤ θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις οικονομικές εξελίξεις.


Εμμένει στη νομισματική πολιτική της η Τράπεζα της Αγγλίας


Σε ένα περιβάλλον βελτιούμενων οικονομικών συνθηκών αλλά και συνεχιζόμενης αβεβαιότητας για την πολιτική δημοσιονομικής εξυγίανσης, η Τράπεζα της Αγγλίας αποφάσισε σήμερα να μην μεταβάλλει τη νομισματική της πολιτική.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της καθιερωμένης μηνιαίας συνεδρίασης, η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της BoE αποφάσισε να διατηρήσει το ύψος του προγράμματος αγοράς ομολογιών με νεοεκδοθέν χρήμα στα 200 δισ. στερλίνες αλλά και το βασικό της επιτόκιο στο ιστορικό χαμηλό του 0,5% για 14ο διαδοχικό μήνα, όπως ευρέως αναμενόταν.

Τα μέλη της Επιτροπής τόνισαν ωστόσο πως η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας ενδέχεται να συνεχίσει την επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης αν σημειωθεί σοβαρή κάμψη της οικονομικής ζήτησης ή αν η απόσυρση δημοσιονομικών μέτρων έχει μεγαλύτερες επιπτώσεις των αναμενόμενων.

Ενόψει των εκλογών της 6ης Μαΐου, τα μεγαλύτερα πολιτικά κόμματα της χώρας, τοποθετούν στην κορυφή της ατζέντας τους τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος -απαραίτητη για την προστασία της πιστοληπτικής αξιολόγησης "ΑΑΑ"- χωρίς ωστόσο να έχουν διευκρινίσει τον τρόπο επίτευξης του στόχου.

source: capital.gr

No comments:

Share |