Friday, April 16, 2010

Τι σημαίνει η JPMorgan για τη Main Street


Τι σημαίνει η JPMorgan για τη Main Street


Παρά την οικονομική κρίση που μείωσε τα κέρδη της JPMorgan Chase (JPM), οι επενδυτές τώρα βλέπουν τον τραπεζικό κολοσσό ως ένα σημαντικό δείκτη όχι μόνο για την κατεύθυνση του χρηματοπιστωτικού τομέα, αλλά και της οικονομίας στο σύνολό της.

«Είναι ο ταγός για τη βιομηχανία» λέει για τη JPMorgan ο Alan Lancz, πρόεδρος της συμβουλευτικής για επενδύσεις Alan B. Lancz & Associates. (Έχει μετοχές της εταιρείας.)

Η τράπεζα έδειξε πόσο μεγάλη προσοχή μπορεί να προσελκύσει στις 14 Απριλίου, όταν οι επενδυτές επευφημούσαν τα καλύτερα από τα αναμενόμενα κέρδη. Η JPMorgan ανακοίνωσε κέρδη ύψους 74 cents ανά μετοχή, από 40 cents ένα χρόνο νωρίτερα. Αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg προέβλεψαν κέρδη 64 cents ανά μετοχή. Η τιμή της μετοχής της ενισχύθηκαν 4,1%.

Ωστόσο, πολλοί αναλυτές και επενδυτές ανέφεραν τις πιστωτικές τάσεις της JPMorgan ως το πιο συναρπαστικό χαρακτηριστικό των τριμηνιαίων αποτελεσμάτων της. Σε μια ένδειξη ότι οι απώλειες από τα στεγαστικά και τα καταναλωτικά δάνεια μπορεί να υποχωρούν, η JPMorgan μείωσε τις προβλέψεις για πιστωτικές ζημίες σε 7,01 δισεκατομμύρια δολάρια το τελευταίο τρίμηνο, μειωμένες 21% σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2009.

Η βελτίωση της πίστωσης έχει γενικές οικονομικές επιπτώσεις, λέει ο αναλυτής της Morningstar (MORN) Jaime Peters. «Περισσότεροι άνθρωποι πληρώνουν τις πιστωτικές κάρτες και τις υποθήκες τους», λέει. «Αυτό υποδηλώνει πως οι άνθρωποι έχουν αρχίσει να ξεπερνούν κάπως αυτή την ύφεση."

Η βελτίωση της JPMorgan όσοσν αφορά την πίστωση «δίνει ώθηση στην ανάκαμψη ολόκληρου του χρηματοπιστωτικού και τραπεζικού τομέα», λέει ο Oliver Pursche, συν-διαχειριστής του χαρτοφυλακίου της GMG Defensive Beta Fund (MPDAX).

Επιρροή στους επενδυτές

Άλλοι είναι πιο επιφυλακτικοί, λέγοντας ότι οι αλλαγές στη λογιστική διευκολύνουν τις τράπεζες να καθυστερήσουν την αναγνώριση των ζημιών. Η JPMorgan μπορεί να πραγματοποιεί κέρδη επί των συναλλαγών, αλλά εξακολουθεί να χάνει χρήματα από την παραδοσιακή τραπεζική, λέει ο Tom Samuels, διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Palantir Fund (PALIX). «Ενώ η τράπεζα συνολικά έβγαλε χρήματα, χάνει πολλά από την πλευρά των καταναλωτών», λέει.
Ενώ οι επενδυτές ενδέχεται να έχουν διαφορετική άποψη σχετικά με το τι σημαίνουν τα αποτελέσματα, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή. Η JPMorgan έχει ενεργητικό 2,1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, 14,5% του μεγέθους του συνόλου του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος των ΗΠΑ κατά το τέλος του 2009 και είναι πίσω μόνο από την Bank of America (BAC), μεταξύ των αμερικανικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Η Chase, το κομμάτι λιανικής τραπεζικής, έχει 5.155 υποκαταστήματα. Με δραστηριότητες σε 60 χώρες, η JPMorgan αναφέρει ότι κατέλαβε την πρώτη θέση σε παγκόσμιο επίπεδο για τα παγκόσμια τέλη επενδυτικής τραπεζικής μέχρι στιγμής φέτος. Τα τέλη επενδυτικής τραπεζικής τελευταίου τριμήνου της εταιρείας αυξήθηκαν 5% σε ετήσια βάση στα 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η επιρροή της εταιρείας στους επενδυτές μπορεί να αποδοθεί όχι μόνο στο μέγεθός της, αλλά και στην αξιοπιστία της και το ιστορικό της. «Ο τρόπος με τον οποίο κινήθηκαν κατά την οικονομική κρίση σαφώς τους τοποθετεί στην κορυφή», λέει ο Tom Villalta, συν-διευθυντής του Jones Villalta Opportunity Fund (JVOFX). Ενώ η Bank of America «έχει ακόμα κάποια πράγματα να λύσει» λέει, η JPMorgan φαίνεται έτοιμη να βγει από την ύφεση και την οικονομική κρίση πιο δυνατή. (To fund του Villalta κατέχει μετοχές και των δυο εταιρειών.)

Η JPMorgan απέκτησε φθηνά τη Washington Mutual και τη Bear Stearns το 2008, και έχει αρπάξει δραστηριότητες από άλλους, αποδυναμωμένους ανταγωνιστές. Οι επιδόσεις της JPMorgan σε σχέση με τους αντιπάλους της είναι απόδειξη για το «εξαιρετικό management» λέει o Peters Morningstar, ιδίως για τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο Jamie Dimon.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος είναι επιφυλακτικός αλλά αισιόδοξος

Όταν ο Dimon και άλλα στελέχη της JPMorgan μιλούν, οι άλλοι ακούν, συμπεριλαμβανομένων των ρυθμιστικών αρχών και των επενδυτών. «Ο Jamie Dimon είναι ένας από τους πλέον σημαίνοντες CEO μεγάλων τραπεζών, και ο πιο αξιοσέβαστος» λέει ο Peters.

Ο τόνος του Dimon στις 14 Απριλίου ήταν επιφυλακτικός, αλλά όλο και πιο αισιόδοξος.

«Ενώ η οικονομία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προκλήσεις, υπήρξαν σαφείς και ευρείας βάσης βελτιώσεις στις υποκείμενες τάσεις», ανέφερε σε δήλωση ο Dimon. "Πιστεύουμε ότι αυτές οι βελτιώσεις θα συνεχιστούν και είμαστε αισιόδοξοι ότι θα ενταθούν, με αποτέλεσμα μια ισχυρή ανάκαμψη".

Η επιτυχία του Dimon δεν έχει ενισχύσει απαραίτητα τη δημοτικότητά του εκτός της Wall Street. Περισσότερα από 900 άτομα που συνδέονται με το Syracuse University υπέγραψαν μια online αίτηση διαμαρτυρόμενοι για την επιλογή του Dimon ως ομιλητή στην τελετή αποφοίτησης του σχολείου στις 16 Μαΐου. Όπως και η Goldman Sachs (GS), η οποία ανακοινώνει αποτελέσματα στις 20 Απριλίου, η επιτυχία της JPMorgan τη στοχοποιεί. «Η JPMorgan και η Goldman έχουν δείξει την μεγαλύτερη προνοητικότητα πριν, κατά και μετά από αυτή την οικονομική κρίση» λέει ο Lancz.

Μια ισχυρή οικονομική ανάκαμψη ίσως συμβεί το 2010. Ο Samuels της Palantir προειδοποιεί πως οι καταναλωτές παραμένουν φοβισμένοι από την έλλειψη θέσεων εργασίας. «Ο καταναλωτής δεν είναι ακόμη σε ‘λειτουργία’ μεταστροφής», λέει. Ο Peters ανησυχεί για το τι θα συμβεί στις τιμές κατοικιών των ΗΠΑ αυτό το καλοκαίρι, όταν κάποια κίνητρα της κυβέρνησης για τη στεγαστική αγορά θα καταργηθούν. Οι ζημίες από τα δάνεια επαγγελματικού real estate παραμένουν πηγή ανησυχιών για JPMorgan και την οικονομία στο σύνολό της, λέει οVillalta λέει.

Ό,τι και να συμβεί, το ιστορικό της JPMorgan και ο ρόλος της στο κέντρο του χρηματοπιστωτικού συστήματος των ΗΠΑ, την καθιστούν το ιδανικό μέρος για να ανιχνεύσει κανείς οποιαδήποτε από αυτές τις ανησυχητικές τάσεις νωρίς.

source: capital.gr

No comments:

Share |