Friday, April 16, 2010

Καθηλωμένα αεροσκάφη λόγω στάχτης και στην Ελλάδα


Καθηλωμένα αεροσκάφη λόγω στάχτης και στην Ελλάδα


Συνεχίζονται τα προβλήματα στις πτήσεις των αεροσκαφών στη Βόρεια Ευρώπη, εξαιτίας του νέφους στάχτης από την έκρηξη του ηφαιστείου, που βρίσκεται κάτω από τον παγετώνα Εϊγιαφιατλαγιουκούλ στη νότια Ισλανδία. Ήδη από την Πέμπτη (15/04) σε Βρετανία, Δανία, Σκωτία, Γερμανία, Βέλγιο, Ιρλανδία, Σουηδία, Ολλανδία, Γαλλία και Πολωνία οι αεροπορικές εταιρείες αποφάσισαν την καθήλωση των αεροσκαφών, μέχρις ότου το νέφος στάχτης διαλυθεί και καταστεί και πάλι ασφαλής η εναέρια κυκλοφορία. Η ηφαιστειακή σκόνη καθηλώνει αεροσκάφη και στο Ελευθέριος Βενιζέλος, καθώς για την Παρασκευή (16/04), ακυρώνονται 47 πτήσεις από και προς Λονδίνο, Παρίσι, Άμστερνταμ, Φρανκφούρτη, Μάντσεστερ, Βρυξέλλες, Κοπεγχάγη, Βαρσοβία και Ντίσελντορφ.

Στη Γερμανία, εκτός από τα προβλήματα που έχουν προκληθεί από την Πέμπτη (15/04) στις πτήσεις στα αεροδρόμια του Βερολίνου, του Αμβούργου, του Αννόβερο και της Βρέμης, αργά τη νύχτα καθηλώθηκαν αεροσκάφη στο αεροδρόμιο του Ντίσελντορφ και αναμένονται ανάλογα προβλήματα στη Φρανκφούρτη.

«Αναμένεται ότι η Φρανκφούρτη από τις 09.00 το πρωί (τοπική ώρα) θα βρίσκεται στη ζώνη που επηρεάζεται από το νέφος που προκλήθηκε από την έκρηξη του ηφαιστείου, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει στο κλείσιμο του αεροδρομίου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του αεροδρομίου τον οποίον επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο. Πρόσθεσε πάντως ότι μέχρι τις 08.00 μπορούν να γίνονται προσγειώσεις αεροσκαφών στη Φρανκφούρτη.

Στο Ντίσελντορφ οι αρμόδιες αρχές ανακοίνωσαν αργά τη νύχτα της Πέμπτης ότι διακόπτεται προσωρινά η εναέρια κυκλοφορία «μέχρι νεωτέρας εντολής», εξαιτίας της στάχτης από το ηφαίστειο στην Ισλανδία. Στα αεροδρόμια του Βερολίνου, του Αμβούργου, του Αννόβερο και της Βρέμης έχουν καθηλωθεί τα αεροπλάνα μέχρι τις 08.00 σήμερα το πρωί.

Η εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας της Γερμανίας δήλωσε ότι δεν πρόκειται για κλείσιμο του εναέριου χώρου στη βόρεια Γερμανία, αφού στο βαθμό που βελτιωθούν οι μετεωρολογικές συνθήκες μπορεί πολύ γρήγορα να αρχίσουν οι πτήσεις. Ωστόσο διευκρίνισε ότι εάν το νέφος παραμείνει πάνω από τη Γερμανία μπορεί να παραταθεί η απαγόρευση των πτήσεων.


Στο Λονδίνο, οι αρμόδιες αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι παρατείνεται έως τις 18.00 GMT το κλείσιμο των αεροδρομίων, στο πλαίσιο των μέτρων ασφαλείας, λόγω του ηφαιστειακού νέφους από την Ισλανδία.

Σύμφωνα με αξιωματούχους της βρετανικής υπηρεσίας εναέριας κυκλοφορίας, θα επιτραπεί να πραγματοποιηθούν μόνο πτήσεις έκτακτης ανάγκης και, ενδεχομένως, ορισμένες πτήσεις από τη Βόρεια Ιρλανδία και τα Δυτικά Νησιά προς και από τη Γλασκόβη, το Εδιμβούργο και το Πρέστγουικ.

Το 50% των πτήσεων μεταξύ ΗΠΑ και ευρωπαϊκών χωρών θα ματαιωθούν την Παρασκευή (16/04), όπως εκτιμά η ευρωπαϊκή υπηρεσία ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας, Eurocontrol, σε νεότερη ανακοίνωσή της.

Εξάλλου, από την μετεωρολογική υπηρεσία της Γαλλίας έγινε γνωστό ότι το νέφος έφτασε στα βόρεια της χώρας και γύρω στις 03:00 της Παρασκευής (ώρα Ελλάδας) αναμένεται ότι θα καλύψει τον ουρανό πάνω από το Παρίσι και το Λουξεμβούργο.


Ισλανδία : Απομακρύνονται από τις εστίες τους 800 άνθρωποι

Τουλάχιστον 800 άνθρωποι χρειάστηκε να απομακρυνθούν από τις εστίες τους, στην Ισλανδία, λόγω της πλημμύρας που προκλήθηκε από την έκρηξη του ηφαιστείου Εϊγιαφιατλαγιοκούλ.

«Το σχέδιο εκκένωσης ξεκίνησε. Οκτακόσια άτομα απομακρύνονται εκ νέου», ανέφερε ο εκπρόσωπος της τοπικής αστυνομίας, Βίτιρ Ρέινισον. Ορισμένοι από τους ανθρώπους αυτούς είχαν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους την Τετάρτη (14/04), αμέσως μετά την έκρηξη.

«Πιστεύουμε ότι σπίτια και γέφυρες απειλούνται με κατάρρευση», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

source: cosmo.gr

No comments:

Share |