Friday, April 16, 2010

Η Apple καθυστερεί τη διεθνή κυκλοφορία του iPad


Η Apple καθυστερεί τη διεθνή κυκλοφορία του iPad


Η Apple αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα που μπορεί να χαρακτηριστεί καλό, καθώς ανακοίνωσε πως θα καθυστερήσει τη διεθνή κυκλοφορία του iPad μέχρι το τέλος του Μαΐου.

Εδώ είναι ολόκληρο το κείμενο της δήλωσης:

«Αν και έχουμε παραδώσει πάνω από 500.000 iPads κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας, η ζήτηση είναι πολύ μεγαλύτερη από ό, τι είχαμε προβλέψει και θα συνεχίσει πιθανόν να υπερβαίνει την προσφορά μας για τις αρκετές επόμενες εβδομάδες, καθώς περισσότεροι άνθρωποι βλέπουν και αγγίζουν ένα iPad. Έχουμε επίσης δεχτεί ένα μεγάλο αριθμό των προ-παραγγελιών για μοντέλα iPad 3G τα οποία πρέπει να παραδοθούν μέχρι το τέλος του Απριλίου.

Αντιμέτωποι με αυτή την εκπληκτικά ισχυρή ζήτηση στις ΗΠΑ, πήραμε τη δύσκολη απόφαση να αναβάλουμε τη διεθνή κυκλοφορία του iPad κατά ένα μήνα, μέχρι το τέλος Μαΐου. Θα ανακοινώσουμε τις διεθνείς τιμές θα ξεκινήσουμε να δεχόμαστε προ-παραγγελίες τη Δευτέρα, 10 Μαΐου. Γνωρίζουμε ότι πολλοί διεθνείς πελάτες που περιμένουν να αγοράσουν ένα iPad θα είναι απογοητευμένοι από αυτή την είδηση, αλλά ελπίζουμε ότι θα είναι ευχαριστημένοι μόλις μάθουν το λόγο -το iPad είναι μια τεράστια επιτυχία στις ΗΠΑ μέχρι στιγμής».

Κατά την τελευταία επίσημη καταμέτρηση της Apple στις 8 Απριλίου, είχαν πουληθεί 450.000 iPads. Βάσει των πλέον πρόσφατων αριθμών που περιλαμβάνονται στην ανακοίνωση της Apple, το iPad καταγράφει πωλήσεις άνω των 10.000 μονάδων ανά ημέρα. Αυτό είναι πάνω από τις 300.000 μονάδες που πουλήθηκαν την πρώτη μέρα. Θυμηθείτε ότι το πρώτο iPhone πούλησε 270.000 μονάδες την πρώτη μέρα της κυκλοφορίας του το 2007.

Το iPad ήταν ένα ριψοκίνδυνο προϊόν. Δεδομένων μερικών από τις αντιδράσεις αφού ο CEO Steve Jobs έκανε την πρώτη ανακοίνωση τον Ιανουάριο – τα αστεία στο Letterman και το Saturday Night Live, για παράδειγμα – οι πιθανότητες πως το iPad θα ήταν επιτυχία ήταν μοιρασμένες. Θυμηθείτε την υποτιθέμενη επιτυχία του PowerMac G4 Cube. Περισσότερα ήταν τα κομμάτια που κατασκευάστηκαν από αυτά που πουλήθηκαν και η Apple ξέμεινε με απούλητο στοκ, το οποίο τελικά αναγκάστηκε να διαγράψει. Το να βρει κανείς τη λεπτή ισορροπία μεταξύ της δημιουργίας πάρα πολλών μονάδων και πολύ λίγων είναι πάντα μια πρόκληση, ιδίως κατά την κυκλοφορία ενός προϊόντος που είναι τόσο θεμελιωδώς νέο.

Μία ανεπιθύμητη παρενέργεια: Ο χρόνος κατά τον οποίο οι άνθρωποι στις ΗΠΑ μπορεί να αγοράσουν iPads και να τα μεταπωλήσουν μέσω eBay ή Craigslist σε ανυπόμονους καταναλωτές στην Ευρώπη και την Ασία - μια τάση που σημειώθηκε από το συνάδελφό μου στο Bloomberg News, Joseph Galante - έχει παραταθεί κατά ένα μήνα. Όπως ανακάλυψε ο Galante στις 5 Απριλίου, ένας αγοραστής με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο κατέβαλε 5.500 δολάρια, ή 10 φορές περισσότερο από την τιμή λιανικής πώλησης για ένα 16-GB iPad στο eBay. Η διαφορά μεταξύ της τιμής λιανικής και της μαύρης αγοράς δεν είναι τόσο μεγάλη τώρα, αλλά αν κοιτάξετε στο eBay θα δείτε ακόμα καταχωρήσεις για iPads με «δωρεάν αποστολή σε όλο τον κόσμο» με τιμές μεταξύ 900 και 1.100 δολαρίων.

source: capital.gr

No comments:

Share |