Friday, April 16, 2010

Πως κινείται η πορεία εξυπηρέτησης του χρέους


Πως κινείται η πορεία εξυπηρέτησης του χρέους



Μικρό περιθώριο χρόνου για να λάβει ψύχραιμες αποφάσεις έχει ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίου καθώς έχουν εισρεύσει κεφάλαια στα κρατικά ταμεία με τον πρόσφατο δανεισμό.

Ανάσα στα δημόσια έσοδα έδωσαν και 360 εκατ. ευρώ που άντλησε χθες το δημόσιο από τα έντοκα γραμμάτια που εξέδωσε την Τρίτη, κάνοντας δεκτές τις συμπληρωματικές μη ανταγωνιστικές προσφορές. Από το ποσό αυτό, τα 180 εκατ. ευρώ αφορούσαν στα γραμμάτια 6 μηνών με επιτόκιο 4,55% και τα άλλα 180 εκατ. ευρώ στα γραμμάτια ενός έτους με επιτόκιο 4,85%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους το ελληνικό δημόσιο δανείστηκε 1,92 δισ. ευρώ από τις αγορές μέσω των γραμματίων, ενώ την ερχόμενη Τρίτη, 20 Απριλίου, θα εκδώσει έντοκα γραμμάτια 3 μηνών.

Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη έκδοση τρίμηνου εντόκου είχε γίνει στις 19 Ιανουαρίου και το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 1,67%. Τότε, το δημόσιο ζητούσε από τις αγορές 1,2 δισ. ευρώ, είχε δεχθεί προσφορές για 3,87 δισ. ευρώ κι έκανε αποδεκτό ποσό 1,585 δισ. ευρώ.

Πληροφορίες που προέρχονται από το οικονομικό επιτελείο αναφέρουν ότι το Δημόσιο είναι πιθανό να αντλήσει δανεικά μεταξύ 1,5 και 2 δισ. ευρώ από τα τρίμηνα ομόλογα. Ετσι, το συνολικό ποσό που θα δανειστεί το κράτος από τα γραμμάτια θα ανέλθει σε περίπου 3,5 – 4 δισ. ευρώ.

Οι χρηματοδοτικές ανάγκες του Δημοσίου για τον Απρίλιο εκτιμούνται σε 12,3 δισ. ευρώ και απ΄ ό,τι φαίνεται έχουν ήδη καλυφθεί με τον μέχρι τώρα δανεισμό.

Τα δανεικά που πήρε η κυβέρνηση από τα έντοκα γραμμάτια θα κατευθυνθούν εξολοκλήρου για την εξυπηρέτηση των αναγκών που έχει το κράτος τον Μάιο. Οι υποχρεώσεις του ερχόμενου μήνα ανέρχονται σε 11,6 δισ. ευρώ.

Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν πάντως ότι τα κρατικά ταμεία χρειάζονται περίπου 7,6 με 8,1 δισ. ευρώ για να καλύψουν και τις ανάγκες πληρωμών του Μαΐου. Το ποσό αυτό, θεωρητικά μπορεί να καλυφθεί και με μία ομολογιακή έκδοση, ενώ ετοιμάζεται και η έκδοση σε δολάρια ούτως ώστε να μπορεί να πραγματοποιηθεί.


source: capital.gr

No comments:

Share |