Wednesday, April 21, 2010

Στον αέρα ο φόρος επί των μερισμάτων


Στον αέρα ο φόρος επί των μερισμάτων


Έντονες επιφυλάξεις για τη συνταγματικότητα, αλλά και την αποτελεσματικότητά της έχει προκαλέσει η διάταξη του φορολογικού νομοσχεδίου που αφορά στη φορολόγηση των μερισμάτων, από παράγοντες της αγοράς και έμπειρους νομικούς. Αυτές έχουν δύο κατευθύνσεις:

- Στην απαλλαγή από το φόρο.

- Στη συνταγματικότητα.

Όπως εξηγεί στο Capitaltax ο νομικός – ειδικός επί φορολογικών θεμάτων – Γιώργος Πιτσιλής, της FDMA Law Firm,

«η κοινοτική Οδηγία 90/435/ΕΟΚ της 23-7-1990 για το φορολογικό καθεστώς των μητρικών και θυγατρικών εταιρειών διαφορετικών κρατών μελών, η οποία έχει ενσωματωθεί στο ελληνικό δίκαιο εδώ και δώδεκα χρόνια (Ν. 2578/1998), απαγορεύει την επιβολή οποιασδήποτε παρακράτησης φόρου επί των μερισμάτων στο κράτος της θυγατρικής εταιρείας, όταν αυτή διανέμει μερίσματα στην κοινοτική μητρική της. Όπως έχει κρίνει το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ) στην υπόθεση C-294/99, Αθηναϊκή Ζυθοποιία κατά Ελληνικού Δημοσίου, ως παρακράτηση φόρου κατά την Οδηγία εννοείται οποιοσδήποτε φόρος έχει ως γενεσιουργό λόγο την καταβολή μερισμάτων και σχετίζεται άμεσα με το μέγεθος της πραγματοποιούμενης διανομής. Στο πλαίσιο αυτό, είναι αδιάφορο εάν ένας τέτοιος φόρος χαρακτηρίζεται από το εθνικό δίκαιο φόρος επί των εταιρειών και όχι φόρος επί των μετόχων που λαμβάνουν τα μερίσματα.

Στο μεταξύ, είναι εξαιρετικά πιθανό ότι οι ελληνικές ΑΕ και ΕΠΕ με μητρικές εταιρείες που εδρεύουν σε άλλα κράτη μέλη της Ένωσης θα προσφύγουν μαζικά κατά της νέας ρύθμισης, με μεγάλες πιθανότητες ευδοκίμησης των προσφυγών τους και σημαντική επιβάρυνση των εσόδων του κράτους από την έντοκη επιστροφή του αχρεωστήτως καταβληθησόμενου φόρου.

Εξάλλου, εντύπωση προκαλεί το ότι η νέα ρύθμιση προβλέπεται να καταλαμβάνει κέρδη παρελθουσών χρήσεων, καθώς με την πρόσφατη απόφαση της Ολομελείας του 1912/2009, το Συμβούλιο της Επικρατείας επαναβεβαίωσε τη νομολογία του ότι, σύμφωνα με το άρθρο 78 παρ. 2 του Συντάγματος αναδρομικές φορολογικές επιβαρύνσεις δεν επιτρέπεται να καταλαμβάνουν κέρδη που έχουν αποκτηθεί πριν από το προηγούμενο της ψήφισής τους οικονομικό έτος. Είναι πιθανό η πρόβλεψη αυτή να δημιουργήσει νέο κύμα προσφυγών, με ανυπολόγιστες συνέπειες για τα δημόσια έσοδα.»

Τι σημαίνουν όλα αυτά;

Ότι όσες εταιρίες εδρεύουν στη χώρα μας και είναι θυγατρικές επιχειρήσεων, με έδρα σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν θα καταβάλλουν το φόρο για τα μερίσματα, που στέλνουν στη μητρική.

Ότι είναι διάπλατα ανοιχτό το παράθυρο οι ιδιοκτήτες ελληνικών επιχειρήσεων να επιδιώξουν την ίδρυση εταιρίας σε χώρα της Ένωσης, η οποία μπορεί να χαρακτηριστεί μητρική αν επί δύο τουλάχιστον χρόνια έχει μετοχική παρουσία στην ελληνική (θυγατρική πλέον), ώστε να αποφύγουν την καταβολή του φόρου. Υπενθυμίζεται ότι, για να χαρακτηριστεί μια εταιρία ως μητρική άλλης, αρκεί να κατέχει τουλάχιστον το 10% αυτής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι –σύμφωνα με πληροφορίες του Capitaltax– όλοι αυτοί οι προβληματισμοί είχαν τεθεί υπόψη του οικονομικού επιτελείου από εκπροσώπους των επιχειρηματικών φορέων, κατά τη διάρκεια του διαλόγου για τη φορολογική μεταρρύθμιση.

source: capital.gr

No comments:

Share |