Wednesday, April 21, 2010

Επληξε την εμπιστοσύνη η κίνηση της SEC

Επληξε την εμπιστοσύνη η κίνηση της SEC



Με την απόφαση της να ασκήσει δίωξη έναντι ενός χρηματοοικονομικού κολοσσού, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ θέλησε, μεταξύ άλλων, να δείξει ότι χρηματοπιστωτικό σύστημα βρίσκεται πλέον υπό στενή παρακολούθηση.

Ηταν μία διαβεβαίωση προς επενδυτές και απλούς καταναλωτές, ότι οι τράπεζες δεν θα δρουν πια ανεξέλεγκτα. Εμμεσος στόχος, λοιπόν, είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης έναντι του συστήματος.

Ο στόχος αυτός, όμως, δύσκολα θα επιτευχθεί, επισημαίνουν αναλυτές. Ορισμένοι εξ αυτών, μάλιστα, προειδοποιούν ότι θα συμβεί ακριβώς το αντίθετο.

«Πρόκειται μάλλον για ακόμη ένα πλήγμα στην καρδιά ενός ''εύθραυστου'' χρηματοπιστωτικού συστήματος, το οποίο προσπαθεί εδώ και καιρό να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών», σχολιάζει χαρακτηριστικά ο Ρίτσαρντ Μπάρλεϊ της Wall Street Journal.

«Η φθορά στην εικόνα της Goldman Sachs είναι βέβαιη. Πολύ πιθανή είναι όμως και η φθορά της εικόνας των υπόλοιπων επιχειρήσεων της Wall Street», εκτιμά από την πλευρά του ο Ντέιβιντ Γκόλντμαν του CNNMoney.com.

Η Goldman Sachs χαρακτηρίζει τις κατηγορίες της ρυθμιστικής αρχής «εντελώς αβάσιμες» και υποστηρίζει ότι μπορεί να βγει από τη μάχη αυτή κερδισμένη. Ακόμη, ωστόσο, και αν πετύχει τη δικαστική νίκη, δύσκολα θα μπορεί να πείσει ότι βγαίνει από την υπόθεση «κερδισμένη».

Ηδη στη συνείδηση της κοινής γνώμης η φήμη της έχει πληγεί. Φήμη και εμπιστοσύνη στην περίπτωση των αγορών είναι έννοιες σχεδόν ταυτόσημες.

Η άμεση αντίδραση των επενδυτών στην είδηση της δίωξης είναι άλλωστε αποκαλυπτική.

Ο δείκτης μεταβλητότητας των μετοχών VIX Ιndex, ο οποίος στις αρχές της περασμένης εβδομάδας είχε υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα από την κατάρρευση της Lehman Brothers την Παρασκευή, αμέσως μετά την ανακοίνωση της SEC, έκανε άλμα.

«Καμπανάκι» κινδύνου χτύπησε και στην Ευρώπη. Η διαφορά ανάμεσα στο δείκτη Markit iTraxx Europe των 125 ευρωπαϊκών blue chips και του δείκτη Senior Financials 25 μεγάλων τραπεζών και ασφαλιστικών διευρύνθηκε, σύμφωνα με τη Wall Street Journal σε επίπεδα - ρεκόρ, καθώς οι τραπεζικοί τίτλοι δέχθηκαν ανηλεές σφυροκόπημα.

Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει ότι η SEC και οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές θα έπρεπε να κινηθούν διαφορετικά.

Το καθήκον τους είναι να εντοπίζουν, αν όχι να προλαμβάνουν, παράτυπες και παράνομες δραστηριότητες. Σημαίνει ωστόσο κάτι για τις κεντρικές τράπεζες και τις κυβερνήσεις.

Εάν θέλουν να συμβάλουν στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, θα πρέπει, όπως επισημαίνουν αναλυτές, να κινηθούν με πιο γρήγορα βήματα στο μέτωπο των ρυθμιστικών μεταρρυθμίσεων.

source: naftemporiki.gr

No comments:

Share |