Wednesday, April 21, 2010

Γερμανία: Αμετάβλητη η πρόβλεψη της κυβέρνησης για το ΑΕΠ του 2010


Γερμανία: Αμετάβλητη η πρόβλεψη της κυβέρνησης για το ΑΕΠ του 2010



ΒΕΡΟΛΙΝΟ (Dow Jones) – Τις εκτιμήσεις της για ρυθμό ανάπτυξης 1,4% της γερμανικής οικονομίας το 2010, διατήρησε η κυβέρνηση της χώρας, ανακοίνωσε ωστόσο νέες εκτιμήσεις για οικονομική ανάπτυξη 1,6% το 2011, καθώς αναμένει σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας χάρη στη βελτίωση της παγκόσμιας οικονομίας αλλά και της τοπικής ζήτησης.

Στην εαρινή της έκθεση, η κυβέρνηση ανέφερε επίσης ότι η χώρα βιώνει «ένα εργασιακό θαύμα», ωστόσο προειδοποίησε ότι οι δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις πρέπει να ελαττωθούν, ώστε η οικονομία να αποκτήσει μια αυτοσυντηρούμενη ανάκαμψη.

Οι εαρινές προβλέψεις χρησιμοποιούνται ως βάση για τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης σχετικά με τα φορολογικά έσοδα και επίσης για τον προϋπολογισμό του 2011, ο οποίος θα καταρτιστεί τον Ιούνιο.

«Η Γερμανική οικονομία αναπτύσσεται και πάλι και παρατηρούμε ένα μικρό θαύμα στις θέσεις εργασίας. Η ανάκαμψη της γερμανικής οικονομίας στηρίζεται από την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, αλλά και ακόμη περισσότερο από την εγχώρια ζήτηση», όπως ανέφερε ο υπουργός οικονομικών της χώρας, Rainer Bruederle.

«Την επόμενη χρονιά, οι δυνάμεις της ανάκαμψης θα μετακινούνται ολοένα και περισσότερο από το εξωτερικό εμπόριο στην εγχώρια ζήτηση. Τα μέτρα που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση της κρίσης, θα αρχίσουν να αποσύρονται βήμα προς βήμα.

Ακόμη, τα στοιχεία δείχνουν ότι η γερμανική οικονομία δε μπορεί να ελπίζει σε μια ταχύτατη επιστροφή στα επίπεδα προ κρίσης και σε μια μαζική ενίσχυση των φορολογικών εσόδων, κάτι που θα βοηθούσε την κυβέρνηση να εφαρμόσει τις φορολογικές περικοπές που είχε υποσχεθεί εν μέσω του αυξανόμενου δανεισμού.

Ωστόσο, η καλύτερη της αναμενόμενης αγορά εργασίας υπολογίζεται ότι θα καθησυχάσει τις ανησυχίες για τον προϋπολογισμό.

Οι οικονομικές προβλέψεις για το έτος συμβαδίζουν με τις προβλέψεις που είχαν διαρρεύσει νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ωστόσο το outlook της κυβέρνησης για το 2010 είναι κάπως πιο απαισιόδοξο σε σχέση με την εκτίμηση για ανάπτυξη της τάξης του 1,5% που προέβλεψαν ινστιτούτα οικονομικών ερευνών, την προηγούμενη εβδομάδα.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προέβλεψε ανάπτυξη μόνο 1,2% για αυτό το έτος αλλά 1,7% για το 2011.

source: capital.gr

No comments:

Share |