Wednesday, April 21, 2010

Τέλος στον καταθετικό πόλεμο


Τέλος στον καταθετικό πόλεμο


Τίτλοι τέλους άρχισαν να μπαίνουν στον καταθετικό πόλεμο που βρίσκεται σε εξέλιξη την τελευταία τριετία μεταξύ των εμπορικών τραπεζών και των συνεργατικών (ΣΠΙ), ο οποίος ανέβασε τα επιτόκια στο ψηλότερο επίπεδο της ευρωζώνης. Σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεξε η StockWatch, τα καταθετικά επιτόκια που προσφέρουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα παρουσιάζουν αποκλιμάκωση σε σχέση με το Μάρτιο δημιουργώντας προσδοκίες για ανάλογη μείωση και στο κόστος δανεισμού.

Οι πιέσεις όλων των εμπλεκόμενων μερών και ειδικότερα του Εφόρου της Υπηρεσίας Εποπτείας και Ανάπτυξης Συνεργατικών Εταιρειών φαίνεται να άρχισαν να πιάνουν τόπο, οδηγώντας σε απότομη μείωση των επιτοκίων που προσφέρουν τα ΣΠΙ, ενώ παρόμοιες κινήσεις γίνονται και από τις τράπεζες, που άρχισαν να ποντάρουν σε περισσότερη προβολή και μεγαλύτερης διάρκειας προϊόντα για προσέλκυση καταθέσεων.

Η χθεσινή τηλεφωνική σφιγμομέτρηση δώδεκα τραπεζών και συνεργατικών φέρνει στο φως τις πιέσεις που ασκούνται στα καταθετικά επιτόκια, αλλά και τη συμμόρφωση με τις αυστηρές υποδείξεις του Εφόρου μεγάλων και μικρών ΣΠΙ. Η εικόνα που βγαίνει από τα δεδομένα διαφέρει από αυτή που είχε δημιουργηθεί από ανησυχίες για τις επιδράσεις της κρίσης ρευστότητας που υπάρχει στην Ελλάδα, στο εγχώριο σύστημα.

Με βάση τα στοιχεία που συνέλεξε χθες η StockWatch, η ψαλίδα στα επιτόκια που προσφέρουν τα διάφορα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μικραίνει και αφορά κυρίως τις τράπεζες, αντί τα ΣΠΙ.


Για τρίμηνο ή εξάμηνο γραμμάτιο €100 χιλ. οι διαφορές στα καταθετικά επιτόκια φθάνουν τις 70 μονάδες βάσης έναντι 100 μονάδες βάσης το Μάρτιο, ενώ για ετήσιο γραμμάτιο φθάνουν τις 51 μονάδες από 75 μονάδες βάσης το Μάρτιο.

Μετά και τις εποπτικές προειδοποιήσεις για επιβολή προστίμων σε όσα ιδρύματα δεν προχωρούν σε αποκλιμάκωση των επιτοκίων, τα ΣΠΙ φαίνεται να προχωρούν σε μείωση των προσφερόμενων επιτοκίων.

Το μέγιστο ύψος των καταθετικών επιτοκίων που προσφέρουν τα ΣΠΙ φθάνει το 4% έναντι 4,5% που έφθανε το Μάρτιο.

Οι μεγάλες τράπεζες προσφέρουν για τρίμηνο γραμμάτιο επιτόκια γύρω 3,70-4%, ενώ τα έξι ΣΠΙ που περιλήφθηκαν στην έρευνα προσφέρουν επιτόκια μέχρι 3,50-4%.

Τα στοιχεία της StockWatch είναι συμβατά και με τις ενδείξεις που έχουν οι ίδιοι οι τραπεζίτες για την κατάσταση που άρχισε να διαμορφώνεται στον κλάδο.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή διευθύνων σύμβουλο της Marfin Popular, Χρίστο Στυλιανίδη, όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές κάνουν προσπάθειες για μείωση των επιτοκίων. «Παρατηρείται μια πτωτική τάση αλλά τα αποτελέσματα των προσπαθειών αυτών θα διαφανούν τους επόμενους μήνες», ανέφερε ο κ. Στυλιανίδης σε δηλώσεις του στη StockWatch.

«Πράγματι όπως καταδεικνύουν και τα τελευταία στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στην Κύπρο υπάρχει μια σταδιακή περαιτέρω μείωση των καταθετικών επιτοκίων. Φαίνεται ότι οι παραινέσεις του συνεργατισμού προς τα ΣΠΙ άρχισαν να πιάνουν τόπο, παρόλο που εξακολουθεί να υπάρχει διαφορά στο ύψος των επιτοκίων που προσφέρονται», ανέφερε ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Εμπορικών Τραπεζών Κύπρου, Μιχάλης Καμμάς.

Όπως τόνισε ο κ. Στυλιανίδης, βασικό μέτρο προς την κατεύθυνση της μείωσης των επιτοκίων αναμένεται να αποτελέσει η νομοθετική ρύθμιση το συντομότερο δυνατό της έκδοσης καλυμμένων ομολόγων.

Όπως σημείωσε ο κ. Καμμάς, «ήδη το νομοσχέδιο για την έκδοση των καλυμμένων ομολόγων στάλθηκε στο Σύνδεσμο Τραπεζών και υπάρχει προθεσμία μέχρι τις 30 Απριλίου να σταλούν οι εισηγήσεις μας». «Αναμένουμε», είπε, «και την έκδοση το συντομότερο δυνατό και σχετικής οδηγίας της ΚΤ που προνοείται από το νομοσχέδιο».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μείωση των επιτοκίων προκύπτει παρά την περιορισμένη ροή ρευστότητας στο σύστημα. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, οι καταθέσεις αυξήθηκαν το Φεβρουάριο κατά 2,7% έναντι μείωσης 0,1% τον Ιανουάριο.

Η αύξηση αποδίδεται κυρίως στις εισροές καταθέσεων από την Ελλάδα.

Ένα χρόνο πριν, δηλαδή το Φεβρουάριο του 2009, η καταθετική επέκταση έτρεχε με ρυθμό 13,5%.

source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |