Thursday, March 11, 2010

Απεργιακό μπλακ άουτ


Απεργιακό μπλακ άουτ


Με κεντρικό σύνθημα να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι την κρίση, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ πραγματοποιούν σήμερα 24ωρη πανελλαδική – πανεργατική απεργία, που αποτελεί το πρώτο και σημαντικό, κρίσιμο τεστ για το εάν θα υπάρξουν πιθανές σκληρές αναμετρήσεις μεταξύ κυβέρνησης – εργαζόμενων στο άμεσο μέλλον.

Τόσο οι ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ όσο και το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ) πραγματοποιούν συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας αλλά και των άλλων μεγάλων πόλεων, με αποτέλεσμα να αναμένεται κυκλοφοριακό κομφούζιο στους κεντρικούς οδικούς άξονες, που θα επιταθεί εξαιτίας και της απεργίας των εργαζόμενων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Με εξαίρεση τους εργαζόμενους στον ηλεκτρικό σηδηρόδρομο (ΗΣΑΠ), που αποφάσισαν να αναστείλουν την απεργία τους κατά τις ώρες από τις 10 το πρωί μέχρι και τις 4 το απόγευμα, για να διευκολυνθεί η προσέλευση των εργαζομένων στην πορεία, απεργούν όλοι οι εργαζόμενοι στα ΜΜΜ.

Έτσι, ακινητοποιημένα θα παραμείνουν Μετρό, Λεωφορεία, Τραμ, Τρόλεϋ και Προαστιακός. Πορεία αναμένεται να πραγματοποιήσουν στις 11.30 το πρωί ακόμη και οι συνδικαλιστές της Ελληνικής Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και του Λιμενικού Σώματος, έξω από την παλιά Βουλή, ενώ ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στο Πεδίον του Άρεως, στις 11.00 το πρωί. Την ίδια ώρα, στην Ομόνοια θα συγκεντρωθούν τα μέλη του ΠΑΜΕ. Στην απεργία συμμετέχουν οι ιδιωτικοί και δημόσιοι υπάλληλοι, οι οικοδόμοι, οι εργαζόμενοι στη βιομηχανία, οι εργαζόμενοι στα Ταμεία και τους δήμους, οι εκπαιδευτικοί, οι γιατροί και οι υγειονομικοί, οι μηχανικοί, οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ και τις συγκοινωνίες, οι ναυτεργάτες, οι τραπεζοϋπάλληλοι, οι δημοσιογράφοι και οι εργαζόμενοι στον Τύπο.

Κλειστές θα παραμείνουν οι δημόσιες υπηρεσίες, ασφαλιστικά ταμεία, υπουργεία, οι υπηρεσίες των δήμων της χώρας και τα σχολεία, ενώ τα νοσοκομεία και το ΕΚΑΒ θα λειτουργήσουν με προσωπικό ασφαλείας και θα δέχονται μόνο επείγοντα περιστατικά. Οι λεγόμενες κρατικού ενδιαφέροντος τράπεζες θα υπολειτουργούν. Λουκέτο μπαίνει και στο αεροδρόμιο, καθώς δεν θα πραγματοποιηθεί καμία προγραμματισμένη πτήση, τα πλοία θα μείνουν δεμένα στα λιμάνια ενώ και τα τρένα θα παραμείνουν ακινητοποιημένα. Ακόμη και η διώρυγα της Κορίνθου, θα παραμένει κλειστή για τα εμπορικά πλοία (επιτρέπεται η διέλευση μόνο σε πολεμικά πλοία). Μετά την επίθεση που δέχθηκε την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, κατά τη σημερινή απεργιακή κινητοποίηση θα επιδιωχθεί η διατήρηση της ενότητας του συνδικαλιστικού κινήματος, μέσα από την απομόνωση ξένων στοιχείων, που ανεξάρτητα από τις προθέσεις τους, με τις προβοκατόρικες πράξεις τους έχουν ως αποτέλεσμα την υπονόμευση των κινητοποιήσεων, των εργαζομένων.

Υπό το φόβο έντονων κοινωνικών εκρήξεων, η κυβέρνηση προσπαθεί τις τελευταίες ημέρες να «μαζέψει» με κάθε τρόπο, την... προοπτική επέκτασης των περικοπών σε επιδόματα και μισθούς από το δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα. Το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας, δια στόματος και του υπουργού Ανδρέα Λοβέρδου που διαμήνυσε σε όλους τους τόνους, ότι θέμα περικοπής 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα δεν θέτει ούτε η κυβέρνηση, ούτε οι επιτηρητές, ούτε ο Επίτροπος Ολι Ρεν, όσο και του κ. Κουτρουμάνη που επεσήμανε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό για τα μειωμένα έσοδα των ταμείων, απέκλεισε κάθε τέτοιο ενδεχόμενο.

Ακόμη και ο ΣΕΒ αλλά και οι υπόλοιπες εργοδοτικές οργανώσεις ξεκαθάρισαν ότι δεν είναι στις προθέσεις τους να προχωρήσουν σε περικοπές των δώρων και επιδομάτων. Παρ’ όλα αυτά, ήδη, οι περικοπές στους μισθούς έχουν ξεκινήσει, κυρίως μέσα από τις δυνατότητες ευελιξιών που παρέχει το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο για την ελληνική αγορά εργασίας. Έτσι, πληθαίνουν οι καταγγελίες για μονομερείς επιβλαβείς μετατροπές συμβάσεων, την ίδια στιγμή, που στο υπουργείο Εργασίας επιδιώκουν την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα εργασιακά, σαφώς διαφοροποιημένο από τις αρχικές προθέσεις. Έτσι, η εργασία το Σάββατο θα αμείβεται επαυξημένη κατά 50% (από 100% που προβλεπόταν αρχικά), ενώ και για τα μπλοκάκια, η μετατροπή της σύμβασης θα μπορεί να επιδιώκεται μετά το πέρας 6 μηνών και όχι 3.

source: capital.gr

No comments:

Share |