Thursday, March 11, 2010

Συνωστισμός στην έξοδο του Χ.Α.


Συνωστισμός στην έξοδο του Χ.Α.



Μπενρουμπή, Λυμπέρης, ΑΒ Βασιλόπουλος, Rainbow, Singular Logic και έπεται συνέχεια. Η λίστα των εταιρειών που βρίσκονται σε τροχιά εξόδου από το Χρηματιστήριο Αθηνών διευρύνεται διαρκώς.

Πρόκειται για ένα φαινόμενο που πέρυσι είχε λάβει διεθνώς μεγάλες διαστάσεις λόγω της υποχώρησης αγορών και μετοχών σε χαμηλές ιστορικά αποτιμήσεις. Ωστόσο, στην Ελλάδα συνεχίζεται, αφού το ελληνικό χρηματιστήριο που παραμένει εκτός κλίματος λόγω των προβλημάτων της εγχώριας οικονομίας, επιτρέπει ακόμη τέτοιες κινήσεις.

Ως αποτέλεσμα, πληθαίνουν οι βασικοί μέτοχοι που, είτε διότι εκτιμούν πως η παραμονή στην αγορά δεν εξυπηρετεί τον επιχειρηματικό τους σχεδιασμό, είτε διότι επιθυμούν να εκμεταλλευτούν τη συγκυρία των χαμηλών αποτιμήσεων, αποφασίζουν να καταθέσουν δημόσια πρόταση για την απόκτηση –και μάλιστα σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές σε σχέση με προηγούμενα έτη– του συνόλου των μετοχών των εταιρειών τους και εν συνεχεία τη διαγραφή τους από το Χ.Α.

Με τις Μπενρουμπή και Λυμπέρης να αποτελούν τις πιο πρόσφατες περιπτώσεις εταιρειών που αποφάσισαν να θέσουν εαυτόν εκτός Χ.Α., στο προσκήνιο επανήλθε –ελέω κρίσης– η συζήτηση της επιβάρυνσης των λειτουργικών εξόδων ορισμένων εταιρειών λόγω της παραμονής τους στο ταμπλό. Ωστόσο, ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Σπύρος Καπράλος απορρίπτει αυτή την επιχειρηματολογία.

“Οι χρεώσεις της ΕΧΑΕ είναι σχετικά χαμηλές και σίγουρα στο πλαίσιο αυτών που επιβάλλουν τα περισσότερα χρηματιστήρια. Ειδικά στις εταιρείες μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης είναι πολύ μικρές. Κατά συνέπεια, δεν εξετάζουμε μείωση των τιμολογίων προς τις εισγηγμένες. Εξάλλου, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι το μεγαλύτερο κόστος για τις εισηγμένες είναι αυτό που προκύπτει από τους κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης καθώς και οι υποχρεώσεις που έχουν για τη δημοσίευση στον τύπο των οικονομικών καταστάσεων και άλλων ανακοινώσεων”, αναφέρει στο Capital.gr.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΧΑΕ, το 2009 τα έσοδα από τις συνδρομές των εισηγμένων εταιρειών ανήλθαν στα 3,7 εκατ. ευρώ έναντι 5,8 εκατ. ευρώ το 2008, καταγράφοντας μείωση κατά 37%. Συνολικά, όμως, το 2009 τα έσοδα από τις εταιρείες του Χρηματιστηρίου ήταν αυξημένα κατά 15% (έφθασαν τα 11,5 εκατ. ευρώ από 10,1 εκατ. ευρώ το 2008) λόγω του υπερδιπλασιασμού των εσόδων από αυξήσεις κεφαλαίου, οι οποίες γέμισαν τα ταμεία της εταιρείας με σχεδόν 7 εκατ. ευρώ.

Με δεδομένο όμως ότι μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου δεν φαίνονται στο ορίζοντα, ούτε μεγάλες νέες εισαγωγές – εκτός εάν τελεσφορήσει το σχέδιο για εισαγωγή εταιρειών της ποντοπόρου ναυτιλίας που βρίσκεται στα σκαριά– η φετινή χρονιά προοιωνίζεται δύσκολη, ιδιαίτερα με την αποχώρηση μεγάλων ομίλων, όπως η Emporiki Bank και η ΑΒ Βασιλόπουλος.

Η προοπτική, πάντως, αυτή δεν ανησυχεί τους επικεφαλής της αγοράς. Όπως εξηγούν, τα όποια διαφυγόντα έσοδα πολύ εύκολα θα αναπληρωθούν όταν η βελτίωση του κλίματος θα φέρει νέες εισαγωγές και αυξήσεις κεφαλαίου. «Αυτό που θα πρέπει να γίνει αντιληπτό είναι ότι η αποχώρηση εταιρειών απ’ το χρηματιστήριο είναι ένα διεθνές φαινόμενο, επιτείνεται σε περιόδους που οι αγορές είναι φανερά υποτιμημένες, και σε καμία περίπτωση δεν δείχνει κάποια ‘παθογένεια’ της ελληνικής αγοράς», σημειώνει ο κ. Καπράλος.

Τους τελευταίους μήνες οι μόνες εταιρείες που έχουν περάσει το κατώφλι του Χ.Α. αφορούν την Εναλλακτική Αγορά. Αύριο Παρασκευή είναι η πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης των μετοχών της εταιρείας υπηρεσιών τηλεϊατρικής Vidavo, ενώ αναμένεται να ακολουθήσει η εμπορική εταιρεία Diversa.


source: capital.gr

No comments:

Share |