Monday, February 8, 2010

Στις τράπεζες η "τύχη" του real estate


Στις τράπεζες η "τύχη" του real estate


Η αναχρηματοδότηση του κολοσσιαίου χρέους που έχει συσσωρευτεί στον κλάδο των ακινήτων σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα αποτελέσει ένα από τα πλέον ακανθώδη ζητήματα της φετινής χρονιάς, σύμφωνα με την έκθεση της PricewaterhouseCoopers για τις τάσεις στο real estate το 2010.

Όπως αποκαλύπτει η σχετική έρευνα, στους ισολογισμούς των τραπεζών της Ευρωζώνης εγγράφονται δάνεια εμπορικών ακινήτων ύψους 781 δισεκατομμυρίων ευρώ, χωρίς να συμπεριληφθούν τα δάνεια 278 δισ. ευρώ των βρετανικών τραπεζών. Σε αυτά πρέπει να προστεθούν και τα “τρομακτικά”, όπως αποκαλούνται στην έκθεση, εμπορικά ομόλογα για την χρηματοδότηση των φορέων παροχής δανείων επαγγελματικής στέγης (CBMS) και διαμορφώνονται στα 95 δισ. ευρώ.

Ως αποτέλεσμα, ο τρόπος που τα τραπεζικά ιδρύματα θα διαχειριστούν τα χρέη αυτά θα επηρεάσει καθοριστικά τις τάσεις που θα διαμορφωθούν φέτος στον κλάδο των ακινήτων. Σύμφωνα με την έκθεση, περισσότερη ανησυχία προκαλούν τα δάνεια, στα οποία υπήρξε υψηλή μόχλευση που στηρίχθηκε σε χαμηλής ποιότητας ακίνητα το 2006-2008, όταν η αξία των ακινήτων βρισκόταν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, το χαμηλό ρίσκο και η επιλεκτικότητα θα αποτελέσουν τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά του 2010, με τα πιστωτικά ιδρύματα να χρηματοδοτούν μόνο “εγγυημένες” επενδύσεις.

Μία ακόμη τάση που θα γίνει εντονότερη φέτος και που παρατηρείται ήδη σε μεγάλο βαθμό στην Ελλάδα σχετίζεται με την στροφή στις “πράσινες” κατασκευές. “Ένα ενεργειακά αποδοτικό ακίνητο καθίσταται περισσότερο ελκυστικό επενδυτικά. Πλέον δεν κατασκευάζουμε τίποτα που δεν πληροί τις οικολογικές προδιαγραφές” επισημαίνει ένας από τους κατασκευαστές ακινήτων που συμμετείχαν στην έρευνα της PWC.

Επενδυτικές προοπτικές

Όπως προκύτει από την σχετική έκθεση, σε σύγκριση με πέρυσι, κατά το 2010 η επενδυτική εμπιστοσύνη φαίνεται να ανακάμπτει, σε αντίθεση με τις προοπτικές κατασκευής νέων ακινήτων που παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα.

Αναλυτικότερα, μεταξύ των 27 κρατών – μελών της έρευνας, τα υφιστάμενα ακίνητα στην Αθήνα παρουσιάζουν χαμηλές επενδυτικές προοπτικές. Έτσι στην σχετική κατάταξη το Μόναχο βρίσκεται στην πρώτη θέση και η Αθήνα στην 20η, ύστερα από την Πράγα και τις Βρυξέλλες και πριν από το Εδινβούργο και την Κοπεγχάγη.

Την εικοστή δεύτερη θέση κατέχει η Ελλάδα αναφορικά με τις προοπτικές που εμφανίζει η απόκτηση ακινήτου ως επένδυση. Στις επόμενες και πέντε τελευταίες θέσεις βρίσκονται διαδοχικά η Μόσχα, η Μαδρίτη, η Βαρκελώνη, η Βουδαπέστη και το Δουβλίνο.

Όπως επισημαίνεται στην έρευνα, το 2010 αναμένεται τόσο οι επενδυτές όσο και τα πιστωτικά ιδρύματα να στραφούν σε αγορές που διαθέτουν ρευστότητα, όπως η Μεγάλη Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία, με το «παιχνίδι» σε εγχώριο και ευρωπαϊκό επίπεδο να κρίνεται από το κατά πόσο θα υπάρχει μεγάλος αριθμός προς πώληση ακινήτων.

«Οι πωλητές προς στιγμήν δεν πιέζονται ασφυκτικά για να βάλουν «πωλητήριο», ενώ μεγάλο ερωτηματικό παραμένει πώς θα διαχειριστούν οι τράπεζες τα ακίνητά τους» αναφέρεται σχετικά.

Όσον αφορά την ανάπτυξη ακινήτων που θα κινηθεί και φέτος υποτονικά, στην κατάταξη της PWC με τις πόλεις που εμφανίζουν τις καλύτερες προοπτικές, η Κωνσταντινούπολη καταλαμβάνει την πρώτη θέση, ενώ η Αθήνα την 13η. Βρίσκεται δηλαδά ύστερα από το Παρίσι και το Βερολίνο και πριν από την Φρανκφούρτη και την Ρώμη.

Συνολικά, από τα 27 κράτη – μέλη της ευρωζώνης, μόνο το Λονδίνο, το Παρίσι και το Μόναχο παρουσιάζουν «σχετικά καλές» (modestly good) επιδόσεις από πλευράς επενδυτικών προοπτικών, ενώ η Αθήνα εμφανίζει «σχετικά φτωχές» επιδόσεις.

Πενιχρό ενδιαφέρον για την Αθήνα

Από τους περίπου 650 ερωτηθέντες που συμμετείχαν στην έρευνα, η πλειονότητα των διεθνών επενδυτών επέδειξε περιορισμένο ενδιαφέρον για την πραγματοποίηση επένδυσης στην Αθήνα και εξέφρασε σε μεγαλύτερο βαθμό απαισιοδοξία, συγκριτικά με τους εγχώριους παράγοντες της αγοράς.

Οι ευκαιρίες πάντως, που εντοπίζονται στην ελληνική αγορά σχετίζονται:

- βραχυπρόθεσμα με την κρίση και τις υπερδανεισμένες εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων που μέσα στο 2010 θα καταβάλλουν αγώνα επιβίωσης και
- μακροπρόθεσμα με τον τουρισμό

Την ίδια στιγμή, υπογραμμίζοντας ότι θα είναι ιδιαίτερα επιλεκτικοί, οι συμμετέχοντες στην έρευνα «έδειξαν» ως εν δυνάμει επενδυτικές κατηγορίες, τα εμπορικά (retail) ακίνητα (38,5%), τα ξενοδοχεία (25%), τις κατοικίες (21,2%), τους γραφειακούς χώρους (9,6%) και τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις.

Σύμφωνα με την PwC, η Αθήνα ανήκει στο «μπλοκ» των χωρών (Κωνσταντινούπολη, Βαρκελώνη, Μαδρίτη, Μόσχα, Ρώμη, Βιέννη) που οι καλύτερες ευκαιρίες για αγορά εστιάζονται το 2010 στις ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις.

Η ταυτότητα της έρευνας

Η έκθεση «οι τάσεις του real estate στην Ευρώπη το 2010» περιλαμβάνει τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις περίπου 650 ατόμων – παραγόντων της αγοράς (επενδυτών, επικεφαλής ΑΕΕΑΠ, χρηματιστών κ.α.) που συμμετείχαν στην έρευνα της PcW και του Urban Land Institute.


capital.gr

No comments:

Share |