Monday, February 8, 2010

Greenspan: "Ιδιαίτερα ανησυχητική" μια περαιτέρω πτώση των μετοχών


Greenspan: "Ιδιαίτερα ανησυχητική" μια περαιτέρω πτώση των μετοχών

Η οικονομική ανάκαμψη “θα είναι ένα δύσκολο και κοπιαστικό πράγμα”, δήλωσε ο τέως πρόεδρος Ομοσπονδιακής Αποθεματικής Τράπεζας των ΗΠΑ (1987-2006), Alan Greenspan, ενώ παραδέχτηκε ότι θα τον ανησυχούσε ιδιαίτερα αν οι μετοχές συνέχιζαν να πέφτουν.

Η πτώση των τιμών των μετοχών είναι “κάτι παραπάνω από ένα προειδοποιητικό σημάδι”, δήλωσε ο Greenspan στην εκπομπή Meet the Press” του τηλεοπτικού δικτύου NBC. “Είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως η αξία των μετοχών, οι τιμές των μετοχών δεν είναι απλώς κέρδη στα χαρτιά. Έχουν στην πραγματικότητα πολύ σημαντικό αντίκτυπο στην οικονομική δραστηριότητα”.

Σημειώνεται ότι στις 5 Φεβρουαρίου το Αμερικανικό Χρηματιστήριο ολοκλήρωσε τις συναλλαγές με εβδομαδιαίες απώλειες για τέταρτη συνεχή εβδομάδα. Από τις αρχές του τρέχοντος έτους, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έχει υποχωρήσει 4%.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Greenspan, η ανεργία θα παραμείνει στα επίπεδα του 9-10% στο μεγαλύτερο μέρος της διάρκειας του έτους. “Είναι πολύ δύσκολο να οδηγηθούμε σε συνθήκες μείωσης της ανεργίας στο βραχυπρόθεσμο μέλλον”, είπε. Ο ίδιος εκτιμά πως το πιο χρήσιμο μέτρο που θα μπορούσε να λάβει το Κογκρέσο για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας θα ήταν η εφαρμογή περικοπών φόρων για μικρές επιχειρήσεις.

capital.gr

No comments:

Share |