Monday, February 8, 2010

Άδεια ΚΤ σε λετονική τράπεζα


Άδεια ΚΤ σε λετονική τράπεζα


Την παραχώρηση άδειας στη λετονική JSC LTB Bank ανακοίνωσε την Παρασκευή η κυπριακή Κεντρική Τράπεζα. Είναι η πρώτη άδεια που παραχωρεί η ΚΤ σε τράπεζα χώρας της ΕΕ από το Δεκέμβριο του 2008 και η πρώτη μετά την προσφυγή στο Ανώτατο τράπεζας του Μαυροβουνίου, της Atlasmont, κατά της απόφασης της κυπριακής εποπτικής αρχής να μην εξετάσει την αίτηση της λόγω της οικονομικής κρίσης.

Η ΚΤ αναφέρει σε ανακοίνωση της ότι η εγκατάσταση της JSC στην Κύπρο «είναι ακόμη μία ένδειξη της επιτυχίας της Κύπρου στον τομέα της προσέλκυσης ξένων πιστωτικών ιδρυμάτων, λόγω της διεθνούς αναγνώρισης που τυγχάνει η χώρα μας ως ένα ευυπόληπτο ευρωπαϊκό χρηματοοικονομικό κέντρο».

Η JSC LTB Bank λειτουργεί στη Λετονία από το 1991 και είναι 100% θυγατρική της MDM Bank, που σύμφωνα με την ΚΤ είναι μία από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές τράπεζες της Ρωσίας.

Την πρωταρχική ευθύνη για την προληπτική εποπτεία του υποκαταστήματος της JSC στην Κύπρο θα έχει η τραπεζική εποπτική αρχή της Λετονίας, Financial and Capital Market Commission. Εντούτοις, η ΚΤ θα έχει, σε συνεργασία με εποπτική αρχή της Λετονίας, την ευθύνη της εποπτείας της ρευστότητας του υποκαταστήματος, για την άσκηση της οποίας δύναται να απαιτεί τις ίδιες πληροφορίες με εκείνες που απαιτεί για το σκοπό αυτό από τράπεζα στην οποία έχει χορηγήσει τραπεζική άδεια. Επιπρόσθετα, η ΚΤ δύναται να απαιτεί από τη JSC να υποβάλλει περιοδικές εκθέσεις σε σχέση με τις δραστηριότητες που ασκεί στην Κύπρο, για στατιστικούς σκοπούς.

Στην Κύπρο λειτουργούν σήμερα, είτε με τη μορφή θυγατρικών τραπεζών είτε με τη μορφή υποκαταστημάτων, 35 ξένα πιστωτικά ιδρύματα, προερχόμενα από 14 διαφορετικές χώρες (Αυστρία, Βουλγαρία, Γαλλία, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιορδανία, Ιρλανδία, Λετονία, Λίβανος, Ουκρανία, Ρουμανία, Ρωσία, Τανζανία και Τζέρσεϋ).

Η αδειοδότηση τραπεζών από χώρες της ΕΕ είναι συμβατική υποχρέωση της Κύπρου. Από χώρες εκτός ΕΕ, δόθηκε άδεια σε μόνο μία τράπεζα την τελευταία τριετία.

Η ΚΤ δημοσιοποίησε κανονισμούς για αδειοδοτήσεις ξένων τραπεζών τον περασμένο Δεκέμβριο.

stockwatch.com.cy

No comments:

Share |