Friday, February 12, 2010

H απόφαση της Κίνας ταράζει την αμερικανική αγορά

Με σημαντικές απώλειες που ξεπερνούν το 1% και τον βιομηχανικό Dow Jones κάτω από το επίπεδο των 10.000 μονάδων, ξεκινά η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας στην Wall Street. Τα “νερά” της αμερικανικής αγοράς, ήρθε να ταράξει σήμερα η απόφαση της Κίνας να αυξήσει το απαιτούμενο ποσοστό των αποθεματικών για τις τράπεζες, πυροδοτώντας έντονο κλίμα ανησυχίας για την πιθανή επίδραση των μέτρων στην ζήτηση εμπορευμάτων. Τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφει αυτή την ώρα ο κλάδος πρώτων υλών.

Τα καλύτερα των εκτιμήσεων στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ, δεν κατάφεραν να αντιστρέψουν την εικόνα, ενώ έχει εξασθενίσει το ενδιαφέρον για την υπόθεση της ελληνικής διάσωσης μετά και τη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να στηρίξει την προσπάθεια της Ελλάδας για την αντιμετώπιση των δημοσιονομικών της προβλημάτων.

Δείκτες – Στατιστικά

Αναλυτικά, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχωρεί κατά 157,05 μονάδες (-1,55%) και βρίσκεται στις 9.987,14 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq καταγράφει πτώση 23,84 μονάδων (-1,09%) φτάνοντας τις 2.153,57 μονάδες. O S&P 500 σημειώνει πτώση 15,15 μονάδων (-1,40%) και βρίσκεται στις 1.063,32 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones αξίζει να σημειωθεί ότι καμία δεν κινείται σε θετικό έδαφος.

Οι τρεις μετοχές με τη χειρότερη επίδοση σήμερα είναι η General Electric (-2,29%), η United Technologies (-2,02%) και η Boeing (-1,93%). Οι πρωταγωνιστές της ημέρας.

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε σήμερα ότι θα αυξήσει το απαιτούμενο ποσοστό των αποθεματικών για τις τράπεζες κατά 50 μονάδες βάσης, από τις 25 Φεβρουαρίου, στη δεύτερη παρόμοια αύξηση αυτό το χρόνο, εν τω μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για τον πληθωρισμό των τιμών καταναλωτή και της αγοράς ακινήτων. Σύμφωνα με το Dow Jones Newswires, μετά την αύξηση, οι τράπεζες θα πρέπει να διατηρούν 16,5% των καταθέσεων σε αποθεματικά. Εξάλλου, η People’s Bank of China ανακοίνωσε ότι οι συνεταιριστικές τράπεζες και οι μικρές χρηματοοικονομικές εταιρείες δεν θα επηρεαστούν από την αύξηση.


Ωστόσο, εκτιμήσεις των αναλυτών κάνουν λόγο για περαιτέρω αυξήσεις του ποσοστού των καταθέσεων που διατηρούν οι τράπεζες ως αποθεματικά στην κεντρική τράπεζα. Ο επικεφαλής ανάλυσης της China International Capital Corp, Ha Jiming θεωρεί ότι νέα αύξηση είναι πιθανή στην περίπτωση που το επίπεδο του πληθωρισμού ξεπεράσει το επιτόκιο αναφοράς των καταθέσεων.

Στα μάκρο της ημέρας, αύξηση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων σημείωσαν οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου οι λιανικές πωλήσεις ενισχύθηκαν 0,5%, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για αύξηση 0,3% σε σχετική δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires.


Τα στοιχεία του Δεκεμβρίου αναθεωρήθηκαν ανοδικά και έδειξαν αύξηση των πωλήσεων κατά 0,1% από πτώση 0,3% που είχε αναφερθεί αρχικά. Χωρίς να περιλαμβάνονται οι πωλήσεις αυτοκινήτων, οι λιανικές πωλήσεις ενισχύθηκαν 0,6% ποσοστό το οποίο ήταν ανάλογο των εκτιμήσεων των αναλυτών.

Από το μέτωπο των εταιρικών αποτελεσμάτων, στην κερδοφορία επέστρεψε το δ΄ τρίμηνο του 2009 η Ingersoll-Rand Co. παρά την πτώση των εσόδων.

Αναλυτικά, τα κέρδη της εταιρείας μηχανολογικού εξοπλισμού διαμορφώθηκαν σε 139,4 εκατ. δολ. ή 42 cents ανά μετοχή από ζημιές 3,29 δισ. δολ. ή 10,27 δολ. ανά μετοχή. Τα έσοδα υποχώρησαν 9,9% στα 3,31 δισ. δολ.


Η εταιρεία αναθεώρησε παράλληλα ανοδικά τις προβλέψεις κερδοφορίας για το 2010 κατά 20 cents. Η μετοχή της σημειώνει "βουτιά" 8,38%.

source: capital.gr

No comments:

Share |