Friday, January 22, 2010

Ρωσία: Αναβαθμίζει το outlook σε "σταθερό" η Fitch


Ρωσία: Αναβαθμίζει το outlook σε "σταθερό" η Fitch


Σε "σταθερό" αναβάθμισε η Fitch Ratings το outlook της Ρωσίας από "αρνητικό" προηγουμένως, ενώ επιβεβαίωσε την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση ΄BBB΄ σε ξένο και εγχώριο νόμισμα.

Την ίδια στιγμή, ο οίκος επιβεβαίωσε την βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση σε ξένο νόμισμα ΄F3΄ και το Country Ceiling στο ΄BBB+΄.

"Η αναθεώρηση του outlook σε σταθερό αντανακλά την μεγαλύτερη εμπιστοσύνη μας στην οικονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα στη Ρωσία", δήλωσε ο Edward Parker, επικεφαλής αναδυόμενων αγορών στην Fitch.

"Η ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου, η επιστροφή των καθαρών εισροών ιδιωτικών κεφαλαίων και η ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας, η μείωση του πληθωρισμού, η υποχώρηση των καθοδικών κινδύνων στον τραπεζικό τομέα και το χαμηλότερο των εκτιμήσεων έλλειμμα του προϋπολογισμού για το 2009 θεμελιώνουν την απόφαση μας για την αναθεώρηση του outlook σε σταθερό", συμπλήρωσε.

Η Fitch εκτιμά ότι οι καθοδικοί κίνδυνοι για τον τραπεζικό τομέα έχουν ελαφρώς υποχωρήσει καθώς η ευρύτερη οικονομία σταθεροποιείται, ενώ και οι ίδιες οι τράπεζες έχουν διευρύνει την ικανότητα τους για την απορρόφηση ζήμιών.

Ωστόσο, ο οίκος διατηρεί επιφυλάξεις για την ποιότητα των παγίων και αναμένει το σύνολο των προβληματικών δανείων (μη εξυπηρετούμενα δάνεια και αναχρηματοδοτήσεις δανείων) να κορυφωθεί κοντά στο 25% από 19% τον Οκτώβριο του 2009.

Η Fitch σημειώνει επίσης την αβεβαιότητα σε ό,τι αφορά την ικανότητα των τραπεζών να διαθέσουν επαρκή χρηματοδότηση για να στηρίξουν την ανάκαμψη: ο δανεισμός στον ιδιωτικό τομέα συρρικνώθηκε κατά 4,7% στο 12μηνο έως τον Νοέμβριο σε πραγματικούς όρους.

Ο οίκος προσθέτει ότι οι προοπτικές για τα δημόσια οικονομικά εμφανίζονται βελτιωμένες. Όπως επισημαίνεται, το υπουργείο Οικονομικών της χώρας ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι το ομοσπονδιακό έλλειμμα για το 2009 διαμορφώθηκε στο 5,9% του ΑΕΠ, έναντι των κυβερνητικών εκτιμήσεων που τοποθετούσαν το έλλειμμα στο 7,7% στα τέλη Νοεμβρίου.

"Τα καλύτερα στοιχεία του 2009 και οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου οδήγησαν την Fitch σε καθοδική αναθεώρηση για το έλλειμμα του 2010 στο 5% του ΑΕΠ από 6% τον περασμένο Αύγουστο", αναφέρει η Fitch.

Σε ό,τι αφορά την οικονομική ανάπτυξη, η Fitch εκτιμά ότι το ΑΕΠ της χώρας θα σημειώσει άνοδο 4,5% περίπου το 2010 μετά από συρρίκνωση 8,5% το 2009.

capital.gr

No comments:

Share |